Door economieredacteur Bert van Slooten

De gemoederen binnen de FNV zijn in beweging. Doodlopende weg, luchtfietserij, zijn de woorden die vakcentrale-voorzitter Agnes Jongerius in de mond neemt. Die gebruikt ze normaal tegen de werkgevers.

Nu worden de termen ingezet in een gevecht met de eigen achterban. Het lijkt wel alsof Jongerius op ramkoers zit met de eigen bonden.

Garanties

Want FNV Bondgenoten blijft tegen. Vooral de werknemers in de metaalsector, maar ook die in de vervoershoek roeren zich. Op voorlichtingsavonden was de stemming de laatste dagen vrij radicaal. Komende vrijdag komt de Bondsraad, het parlement van Bondgenoten, bij elkaar om een standpunt in te nemen.

En er zijn niet alleen twijfels bij Bondgenoten. Ook AbvaKabo en de Bouwbond aarzelen. De Bouwbond wil weten wat een gemiddelde bouwvakker uiteindelijk overhoudt. De Bouwbond wilde graag een regeling voor zware beroepen. Nu die er niet is gekomen, willen ze via een omweg alsnog voldoende garanties.

Schouders opgehaald

Bij de bonden worden vooralsnog de schouders opgehaald als het gaat over de uitspraken van Jongerius. Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten: "Dat af en toe de toon scherp is, daar moet je tegen kunnen. Dat hoort er nu eenmaal bij."

Hij vindt wel dat het over de inhoud moet blijven gaan. "Daar willen wij de discussie over aangaan, maar kwalificaties die uiteindelijk niet gedekt worden door inhoudelijke opmerkingen, daar schieten we niet zoveel mee op. De leden in ieder geval zeker niet."

Niet op camera

Jongerius wil de uitspraken die ze op de radio deed overigens niet herhalen voor de televisiecamera's. In plaats daarvan verwijst de FNV naar het persbericht.

Volgens Jan Berghuis van Bondgenoten, één van de mensen die het verzet tegen het pensioenakkoord leidt, is het een soort wanhoopsdaad in een poging de discussie te beïnvloeden. "Bankmakerij die niet klopt."

Het woord is uiteindelijk aan de leden. Voor het eind van de zomer moeten die, per referendum, stemmen over de uitkomsten van het pensioenakkoord.

STER reclame