Motoren in Frankrijk (ter illustratie)
NOS Nieuws

Voorman motorclub tegen pesten in Frankrijk vast voor bedreigen rector

De voorman van een Franse motorclub die zich inzet tegen pesten is gearresteerd, omdat hij ervan verdacht wordt een schooldirecteur bedreigd te hebben. De man staat aan het hoofd van Black Shadow North WC en werd gearresteerd in het dorp Auchel, op zo'n 65 kilometer van Lille. Ook zijn vrouw is verdachte. Zij zit niet vast. Beiden staan maandag voor het eerst voor de rechter.

Het tweetal dreigde met tientallen bikers naar een middelbare school in Auchel te komen, om daar de rector in de kofferbak van een auto te leggen en hem naar België te brengen vanwege de in hun ogen passieve houding van de rector. Het tweetal ontkent de bedreigingen geuit te hebben. Het Openbaar Ministerie meldt aan onder meer Le Parisien dat de voorman al eerder veroordeeld is voor geweldsdelicten.

De voorman en drie andere bikers kwamen 9 november naar de middelbare school toe om een 13-jarig meisje te helpen die twee jaar lang slachtoffer zou zijn geweest van pesterijen. De pesterijen zouden zijn begonnen na een vechtpartij waarbij het meisje betrokken was, en die op video was opgenomen.

Een ander meisje dat in de video van de vechtpartij voorkwam, zou ook bij de school hebben geklaagd dat zij ten onrechte werd beschuldigd. De school deed onderzoek naar de zaak, maar stelt dat er geen sprake was van pesten of lastigvallen. "Dat wees politieonderzoek ook uit", laat de Franse onderwijsbond SGEN-CFDT weten aan BFMTV.

Woordenwisseling

De motorrijders bevestigen dat er een woordenwisseling was met de rector, die hen vroeg om te vertrekken. Uiteindelijk werd het meisje door de bikers naar huis gebracht, meldt Franceinfo. Enkele leraren zouden zich geïntimideerd gevoeld hebben en meldden zich daarna ziek.

De zaak kreeg een nieuwe wending toen een brief aan de motorclub opdook, waarin het ministerie van Onderwijs hen bedankte voor hun acties. "De minister heeft mij gevraagd om u te beantwoorden en te u en de andere leden van Black Shadow North MC te bedanken voor uw acties en uw toewijding", stond onder meer in de brief.

De brief schoot leraren in de regio in het verkeerde keelgat en zij dreigden te gaan staken. Volgens een andere onderwijsorganisatie, Unsa Éducation, eist het personeel van de school excuses van de minister en een bevestiging dat hij "nooit meer steun uitspreekt voor mensen die personeel zwaar bedreigen".

In Frankrijk zijn de afgelopen jaren meerdere bikerclubs ontstaan die zich inzetten tegen pesten. Hoeveel het er precies zijn, is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl