NOS NieuwsAangepast

Code oranje voor gladheid door ijzel in Noord- en Zuid-Holland

Het KNMI heeft code oranje afgekondigd voor de provincies Noord- en Zuid-Holland vanwege ijzel. De waarschuwing geldt sinds 18.00 uur. Voor Noord-Holland geldt de waarschuwing tot 03.00 uur, voor Zuid-Holland tot middernacht. IJzel is regen die bevriest zodra deze de grond heeft bereikt.

Bij code oranje is er volgens het KNMI grote kans op gevaarlijk of extreem weer, waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Het is het op één na hoogste waarschuwingsniveau van het KNMI.

'Ga alleen de weg op als het moet'

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers vanavond alleen de weg op te gaan als het niet anders kan. Wie toch de weg op moet, wordt gevraagd de rijstijl aan te passen. "Dit betekent: langzaam rijden, afstand houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en rustig remmen", schrijft het agentschap op zijn site.

In de rest van het land geldt vanaf de avond code geel vanwege plaatselijke gladheid door bevriezing, zo meldt het meteorologische instituut. Alleen voor Limburg zijn geen waarschuwingen van kracht.

Volgens het KNMI wordt de gladheid veroorzaakt door buien die vanaf zee over land trekken. "In de loop van de nacht wordt het van het zuiden uit droog en geldt er code geel voor bevriezing van natte weggedeelten."

Morgen kans op sneeuw

Morgen geldt in het hele land code geel vanwege de kans op sneeuw en gladheid. In de loop van zondagmiddag gaat het vanuit het westen enige tijd sneeuwen. Er kan dan een sneeuwdek ontstaan van 1 tot 3 centimeter. Daardoor kan gladheid ontstaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl