Finse onderzoekers tijdens een persconferentie op 24 oktober over de toedracht met op de achtergrond het schip
NOS Nieuws

Finse minister: alles wijst erop dat Chinees schip met opzet pijpleiding beschadigde

Alles wijst er volgens de Finse minister voor Europese Zaken, Anders Adlercreutz, op dat een Chinees schip dat met een anker een gaspijpleiding en een telecomverbinding tussen Finland en Estland beschadigde dat opzettelijk heeft gedaan. De Chinese overheid wist er volgens Adlercreutz waarschijnlijk vanaf.

De pijpleiding en telecomverbindingen in de Finse Golf raakten in het weekend van 7 en 8 oktober beschadigd. In eerste instantie werd gedacht aan een explosie, maar verder onderzoek liet zien dat het hoogstwaarschijnlijk een anker van een Chinees schip was dat de verbindingen beschadigde. Op de plek van de beschadiging werd een anker gevonden. Een Chinees schip dat in de buurt voer, bleek geen anker meer te hebben.

Het onderzoek naar de toedracht van de schade loopt nog altijd, maar Finse autoriteiten hebben de omstandigheden al eerder "zeer verdacht" genoemd.

De Finse minister van Europese Zaken Anders Adlercreutz

Minister Adlercreutz gaat nu verder in zijn uitspraken en stelt in een interview met Politico dat "alles erop wijst dat dit met opzet gebeurde. Maar goed: tot nu toe heeft niemand dat toegegeven". Hij zei verder dat hij geen kapitein is "maar ik zou toch denken dat je het door zou hebben als je honderden kilometers een anker met je meesleept".

Ook Estland lijkt er zo over te denken. De Estlandse minister van Defensie Pevkur zei vorige maand al dat de kapitein van het schip "heus wel begreep dat er iets mis was" toen het schip kilometerslang een anker meesleepte.

Estland en Finland hebben aan China gevraagd of zij het schip mogen inspecteren. Het schip is op dit moment onderweg naar een Chinese haven.

Adlercreutz denkt dat de Chinese overheid wist van de beschadiging. Hij ziet de snelle terugkeer naar China als bewijs daarvoor. "Als ik als kapitein iets gedaan zou hebben wat de Chinese overheid niet goed zou keuren, dan zou ik mij ernstige zorgen maken als ik met mijn boot naar China zou terugkeren."

De Finse minister pleit voor betere beveiliging van pijpleidingen, maar erkent dat dat zeer lastig is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl