NOS NieuwsAangepast

Filmproducent, schrijver en acteur Burny Bos (79) overleden

Filmproducent, schrijver en acteur Burny Bos is op 79-jarige leeftijd overleden. Zijn familie heeft dat gezegd tegen het ANP. Bos overleed in zijn woonplaats Amsterdam aan de gevolgen van kanker.

Burny Bos geldt als een van de belangrijkste producenten van de Nederlandse film- en televisiewereld in de afgelopen decennia. Voor de AVRO-radio maakte hij in de jaren zeventig programma's als Ko de Boswachtershow en Radio Lawaaipapegaai.

Tussen 1984 en 1989 was hij hoofd van de jeugdafdeling van de VPRO. Onder zijn aanvoering werden programma's als Theo en Thea, Rembo en Rembo en Achterwerk in de kast gemaakt.

Voor zijn verdiensten werd hij uitgeroepen tot Omroepman van het Jaar. In 1986 stond hij mede aan de wieg van het jeugdfilmfestival Cinekid. Daarna besloot Bos zijn geluk te beproeven als producent van speelfilms.

Theo en Thea was in de jaren 80 op tv en hoort bij de Nederlandse televisiegeschiedenis. Bekijk hier een stukje:

Met zijn eigen productiehuis was hij vervolgens onder meer verantwoordelijk voor bioscoopsuccessen als Dolfje Weerwolfje, Ja zuster, nee zuster, Abeltje en Minoes.

Met zijn films won Bos meerdere Gouden Kalveren. In 2014 werd hij bekroond met het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs om zijn grote verdiensten voor de filmwereld te eren. Het festival Cinekid zette Bos in 2022 nog in het zonnetje en vertoonde daar een groot deel van zijn film- en televisiewerk.

Kinderboeken

Ook schreef Bos meer dan veertig kinderboeken, waaronder Mijn vader woont in Rio, Knofje en Oma Fladder. Van deze drie titels maakte hij zelf ook een film en twee tv-series. Een aantal van zijn boeken zijn uitgegeven in meer dan twintig landen.

Tot zijn dood werkte Bos nog aan meerdere projecten, waaronder een animatiefilm gebaseerd op de boeken van Dikkie Dik. Deze film moet medio 2024 in de bioscopen te zien zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl