De Koninklijke Marechaussee controleert een paspoort op Schiphol
NOS NieuwsAangepast

19-jarige opgepakt voor verkopen honderden valse identiteitsbewijzen

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag in de omgeving van Deventer een 19-jarige verdachte aangehouden die honderden valse Europese identiteitsbewijzen zou hebben verkocht. Het is een van de grootste ID-fraudezaken die de marechaussee ooit is tegengekomen.

Volgens de dienst verdiende de jongeman duizenden euro's met zijn handel in de valse bewijzen, die er kwalitatief goed uitzagen. Hij zou vooral minderjarigen hebben geholpen aan een valse identiteitskaart. Op die manier kwamen ze in aanmerking voor zaken waarvoor je minimaal 18 jaar moet zijn, zoals alcohol of evenementen.

De marechaussee startte een onderzoek nadat het Expertisecentrum Identiteitsfraude en Documenten (ECID) meerdere valse ID-bewijzen had ontvangen die op dezelfde manier gemaakt leken te zijn. De marechaussee kwam de verdachte op het spoor, die de bewijzen mogelijk verkocht via sociale media.

Na zijn aanhouding doorzochten rechercheurs panden in Arnhem en Deventer. Daar vonden zij tientallen valse ID-bewijzen en apparatuur om die bewijzen te maken.

Knoeien met documenten

Ondanks dat het een van de grootste ID-fraudezaken ooit is, gebeurt het regelmatig dat er valse papieren in beslag worden genomen. De politie en marechaussee komen bijna dagelijks documenten tegen waarmee is geknoeid, vorig jaar 3400 keer.

Op luchthavens en bij steekproeven langs de grens met Duitsland en België onderschepte de marechaussee vorig jaar 1598 vervalste documenten, een record. Er wordt voornamelijk gefraudeerd met paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl