Definitieve uitspraak Decembermoorden net voor Kerst
Desi Bouterse hoort op 20 december of hij wordt veroordeeld voor de Decembermoorden. Het Hof van Justitie in Suriname doet dan uitspraak in hoger beroep, is bekendgemaakt. De Surinaamse oud-legerleider, ex-president en huidig oppositieleider werd eerder veroordeeld tot 20 jaar celstraf.
Het Openbaar Ministerie heeft die eis opnieuw neergelegd. Als het aan justitie ligt krijgen vijf anderen dezelfde straf. Het gaat om de ex-militairen Benny Brondenstein, Iwan Dijksteel, Stephanus Dendoe en Ernst Geffery.
In de nacht van 7 op 8 december 1982 werden vijftien mannen gemarteld en gedood in Fort Zeelandia, in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Het waren tegenstanders van het toenmalige militaire regime onder leiding van Bouterse. Hij was samen met een groep sergeanten door een coup in 1980 aan de macht gekomen.
De vijftien mensen, onder wie journalisten, vakbondsleiders en advocaten, probeerden volgens het regime een coup te plegen.
Slotpleidooi
Na de eerdere veroordelingen werd Bouterse (78) niet gevangengezet, wat ook niet expliciet in de eis stond. Dat is nu anders. Justitie heeft nu wel expliciet 20 jaar met gevangenneming geëist. Na de uitspraak is er geen beroep meer mogelijk.
Bouterse, inmiddels oppositieleider, noemde in juli in zijn slotpleidooi de Decembermoorden "betreurenswaardig", spijt betuigde hij niet. Hij heeft ook altijd ontkend en vindt dat hij alleen politiek verantwoordelijk is omdat hij destijds legerleider was. Volgens Bouterse is Nederland verantwoordelijk voor de dood van de vijftien mannen.