Eerder protest van bewoners tegen de opvang
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Opvang meer dan 500 Oekraïners in Purmerend gaat niet door

De opvang van 500 tot 1500 Oekraïense vluchtelingen in Purmerend gaat niet door.

De gemeente wilde de vluchtelingen opvangen in een paar honderd tijdelijke woningen in een weiland tussen Purmerend en Ilpendam, maar het Rijk wil niet meebetalen aan de opvang.

"Wij hebben te horen gekregen dat de door ons ingediende businesscase niet door het Rijk gefinancierd wordt", laat de gemeente Purmerend weten bij NH Nieuws. "Daarmee wordt een opvanglocatie van deze omvang in de Purmer Zuid-Zuid of elders binnen onze gemeente onuitvoerbaar."

Geen aanbod spoedzoekers

Purmerend wilde Oekraïners tien tot vijftien jaar opvangen in de tijdelijke woningen. Veel bewoners van de gemeente keerden zich daar luidkeels tegen.

"Onze kinderen kunnen geen woning krijgen. Sommigen moeten tot op hoge leeftijd bij hun ouders blijven wonen, voor spoedzoekers is geen aanbod. En deze opvang kan in één keer wel snel geregeld worden", zei een bewoonster op een drukbezochte inspraakavond, eerder deze maand.

De petitie 'Open géén grote opvanglocatie in Purmerend' werd in twee weken tijd ruim 10.000 keer ondertekend. Ook binnen de gemeenteraad was er twijfel over het plan. "We vangen er al 540 op, en dat is genoeg", aldus PVV-raadslid Nicole Moinat. "Hoe zit het met de zorg? De huisartsen zijn nu al overbelast", vroeg Barbara Jonk van de Beemster Stadspartij zich af.

Klemmend beroep

Het Rijk heeft niet laten weten waarom de financiering nu wordt ingetrokken. De gemeente Purmerend zegt 'verbaasd' te zijn, omdat het Rijk een klemmend beroep doet op de regio's en gemeenten om op korte termijn opvangmogelijkheden te realiseren.

Purmerend gaat zich nu voor het betrokken gebied helemaal concentreren op de ontwikkeling van permanente huisvesting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl