Sultan Ahmed Al Jaber bij de klimaattop in Dubai
NOS Nieuws

Eerste succes op klimaattop: akkoord over klimaatschadefonds

  • Judith van de Hulsbeek

    redacteur Klimaat en Energie

  • Judith van de Hulsbeek

    redacteur Klimaat en Energie

Op de klimaattop in Dubai is een eerste succes behaald. Alle landen hebben ingestemd met de opzet van het klimaatschadefonds. Daaruit kunnen voornamelijk armere landen geld krijgen als ze worden getroffen door overstromingen of andere rampen die verergerd zijn door klimaatverandering.

Dit fonds wordt gezien als steun aan ontwikkelingslanden. Dat daar nu al overeenstemming over is, geldt als een positief teken voor het verdere verloop van de top.

Landen hebben voor honderden miljoenen aan toezeggingen gedaan voor het fonds. Dit zijn eenmalige toezeggingen die vooral dienen om het fonds op te kunnen starten, "maar toch zijn deze toezeggingen van individuele landen van groot belang", zegt Pieter Pauw, expert klimaatfinanciering van de TU Eindhoven.

"Dat de Emiraten 100 miljoen hebben toegezegd, is heel belangrijk. Daarmee bouwen ze een brug tussen het Westen en de ontwikkelingslanden en het verhoogt de druk op landen als Saoedi-Arabië, Qatar en China om ook geld te geven."

EU-klimaatcommissaris Wopke Hoekstra noemt de toezeggingen "heel goed nieuws":

De hoop is dat ook over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen concrete afspraken worden gemaakt. Er zal onder meer worden gepraat over het uitfaseren van fossiele brandstoffen.

De top ging verder van start met een oproep om vooral samen te werken om de top tot een succes te maken. Er moeten grote stappen worden gezet om de doelen van het Parijse klimaatakkoord nog te kunnen halen, zei de voorzitter van dit jaar Sultan-al Jabr: "En daarbij is geen enkel onderwerp taboe, ook fossiele brandstoffen niet."

Op al-Jabrs benoeming was van tevoren veel kritiek. Hij roept landen nu op flexibel te zijn en te denken aan onconventionele oplossingen. "We moeten samenwerken met olie- en gasbedrijven. Ik heb veel discussies met ze gevoerd en die waren niet makkelijk", aldus al-Jabr.

Hij hoopt onder meer afspraken te maken over de uitstoot van methaan. Die zou in 2030 al op nul moeten staan. Ook wil hij toezeggingen van de industrie om in 2050 klimaatneutraal te zijn.

Gezamenlijke verklaring?

Of de landen tot een gezamenlijke verklaring kunnen komen over fossiele brandstoffen, is een van de grote thema's dit jaar. Klimaatorganisaties en de EU willen dat er straks in de slottekst van de top iets komt te staan over het stoppen met fossiele brandstoffen binnen dertig jaar.

Het verbranden van olie, gas en kolen is de grootste bron van CO2-uitstoot, maar grote olie- en gasproducerende landen hebben zo'n tekst tot nu toe uit de klimaatovereenkomst weten te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl