NOS Nieuws

Nieuwsredacties staken uit onvrede over cao-onderhandelingen

Journalisten van verschillende nieuwsredacties hebben het werk vandaag een uur neergelegd. Onder andere bij NRC, de Volkskrant, Trouw, Het Parool en Nu.nl werd kort gestaakt uit onvrede over de cao-onderhandelingen.

Door de actie werden de nieuwssites tussen 11.00 en 12.00 uur niet bijgewerkt. De staking was bedoeld als waarschuwingsactie tegen het uitblijven van een goed bod van DPG Media, dat onder meer Trouw en Het Parool uitgeeft, en Mediahuis, waar NRC onder valt. De journalisten zeggen met zwaardere acties te komen als er niet snel een goed bod komt.

"Vanwege het uitblijven van de inflatiecompensatie verloren we het afgelopen jaar al een maand aan koopkracht. Ook het inkomen van onze freelance collega's is hierdoor flink geraakt", is te lezen op de website van NRC. Ook de redactie van het AD en de regiotitels van die krant doen mee aan de actie. Daar werd tijdens de staking een bijeenkomst georganiseerd door journalistenvakbond NVJ, waarbij er vragen gesteld konden worden.

Begin oktober hielden journalisten al een 'koffiepauze' voor een betere cao:

De redacteuren en freelancers eisen compensatie van hun koopkrachtverlies van de afgelopen jaren. De NVJ, die namens de journalisten met de werkgevers onderhandelt, wil een inflatiecorrectie van 10 procent die met terugwerkende kracht over 2023 wordt uitbetaald. Ook eisen ze vanaf 1 januari 2024 een inflatiecorrectie van 5 procent.

Volgens de NVJ kijken de werkgevers alleen naar 2024 en 2025 en voelen zij zich niet verantwoordelijk voor het koopkrachtverlies van de afgelopen twee jaar. "Dat is krom. Ze berekenen de hogere kosten wel door aan hun eigen klanten", schrijft de vakbond op de website.

'Volstrekt onacceptabel'

De werkgevers kwamen vorige week met een eindbod waardoor de laagstbetaalde medewerker er volgens hen in twee jaar tijd er 17,3 procent op vooruit zou gaan en de hoogst betaalde medewerker 6,7 procent. Maar volgens de NVJ zou dit bod voor de meeste werknemers een loonverlies van minimaal één maandsalaris betekenen. De journalistenvakbond noemde het bod "volstrekt onacceptabel".

Onder meer de Volkskrant vraagt lezers om begrip. "Excuses voor de vertraging in de berichtgeving die u hierdoor ondervindt", schrijft hoofdredacteur Pieter Klok op de website van de krant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl