Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu
NOS NieuwsAangepast

Staatssecretaris Uslu vertrekt naar familiebedrijf Corendon

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu legt haar functie neer. Ze gaat terug naar Corendon, het bedrijf van haar broer. Dat bedrijf verliet ze begin 2022 om voor D66 staatssecretaris Cultuur en Media te worden.

Uslu stopt morgen als staatssecretaris en gaat op 11 december aan de slag als CEO van het familiebedrijf, dat zij mede heeft opgericht. Ze schrijft in een brief dat ze dat besluit "niet lichtzinnig" heeft genomen. "Hoewel ik graag de rit met dit kabinet had afgemaakt, heeft Corendon een zeer dringend beroep op mij gedaan."

De huidige CEO van het bedrijf voor vliegreizen is vertrokken vanwege persoonlijke omstandigheden en Uslu zegt dat zij de verantwoordelijkheid voelt om hem te vervangen.

Demissionair premier Mark Rutte reageert op X:

Ook D66-leider Rob Jetten vindt het jammer dat Uslu stopt. "Ze is zeer geliefd in de cultuur- en mediasector en ze heeft het ook geweldig gedaan, maar er is vanuit het familiebedrijf een beroep op haar gedaan en daar heb ik respect voor."

Uslu werd door D66 gevraagd als staatssecretaris van cultuur vanwege haar achtergrond als cultuurwetenschapper. Ze promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam als cultuurhistorica en werkte in musea.

Gedragsaffaires

In haar politieke carrière hield zij zich onder meer bezig met grensoverschrijdend gedrag in de tv-wereld. Dat begon meteen in de maand van haar aantreden met de uitzending van BOOS over misstanden bij The Voice.

Begin deze week besloot ze de zendvergunning van de Omroep Ongehoord Nederland (ON) niet in te trekken. In april diende de NPO een verzoek bij haar in om dat te doen, maar volgens haar is er "op dit moment te weinig juridische basis om zo'n verstrekkend besluit te nemen".

Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap neemt Uslu's taken voorlopig over. Voor de resterende demissionaire periode van het kabinet-Rutte IV wordt een nieuwe staatssecretaris van D66 gezocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl