Surendra en Maya na het registreren van het huwelijk
NOS NieuwsAangepast

Eerste lhbtiq-huwelijk in Nepal na jarenlange strijd erkend

In Nepal is voor het eerst een lhbtiq-huwelijk erkend. Eerder dit jaar heeft het hooggerechtshof bepaald dat deze huwelijken geregistreerd moeten worden. In Azië kent verder alleen Taiwan een ander huwelijk dan het traditionele, daar mogen stellen van hetzelfde geslacht trouwen.

Maya Gurung en Surendra Pandey hebben de primeur in Nepal. Maya is transgender en identificeert zich als vrouw, Surendra is man. Het stel was zes jaar geleden al onofficieel in het huwelijksbootje gestapt in een hindoeïstische tempel, waar ook familie en vrienden bij waren. Ze kregen echter nooit een trouwcertificaat.

Tot vandaag, want hun huwelijk is nu geregistreerd bij het dorpskantoor in Dorje, gelegen in de bergen ten westen van de hoofdstad Kathmandu.

Lange adem

De weg naar het huwelijk ging allesbehalve soepel voor het koppel. Na de uitspraak van het hooggerechtshof wilden Maya en Surendra het huwelijk op papier officieel maken, maar de rechtbank in hun district werkte daar niet aan mee. De rechtbank zou naar eigen zeggen niet verplicht zijn om 'het bevel op te volgen'.

Daarop werd hoger beroep aangetekend bij zowel het hooggerechtshof als de districtsrechtbank, dat zo'n vijf keer werd uitgesteld, meldt de BBC. Dat werd in de lhbtiq-gemeenschap gezien als een stap terug. Het koppel zei zelf tegen de zender dat het een "droom was die in duigen was gevallen".

Tegen alle verwachtingen in kwam daar vandaag dus verandering in:

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft deze week wijzigingen aangebracht in het huwelijksproces, waardoor lokale overheidsinstanties het lhbtiq-huwelijk nu wel kunnen registreren.

Sunil Babu Pant is activist en parlementariër en was aanwezig bij het huwelijk. Hij spreekt van een historische dag. "Het was nogal onverwachts, maar dit is heel positief." Volgens Pant gaf het koppel vandaag gelijk een groot feest ter ere van hun huwelijk.

Nepal is de afgelopen jaren soepeler geworden als het gaat om rechten voor de lhbtiq-gemeenschap. Zo kunnen mensen die zich niet als man of vrouw identificeren, kiezen voor een derde geslacht in het paspoort. In 2015 is er een grondwet aangenomen waarin staat dat er geen sprake mag zijn van discriminatie op grond van seksuele geaardheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl