NOS NieuwsAangepast

Rechter veegt laatste obstakel tegen uitrol 5G van tafel

De laatste grote blokkade om supersnel mobiel internet in Nederland uit te rollen is van de baan. De rechtbank Rotterdam zette vandaag een streep door rechtszaken die negen bedrijven hadden aangespannen tegen de opzet die het ministerie van Economische Zaken en Klimaat had bedacht om de frequenties voor het nieuwe G5-netwerk te veilen.

De telecombedrijven VodafoneZiggo, Odido en KPN samen met bedrijven als Schiphol en het Havenbedrijf Rotterdam vonden dat zij er bekaaid vanaf kwamen in de manier waarop het ministerie het 5G-netwerk wilde uitrollen. Via de rechter probeerden zij allemaal een betere positie in de zogenoemde 3,5 GHz-band af te dwingen.

De rechtbank veegde na diverse hoorzittingen de klachten van tafel door de beroepen niet-ontvankelijk te verklaren. In het vonnis schrijft de rechter dat alle partijen "sterk uiteenlopende belangen hebben". "De minister kan onmogelijk alle partijen tevreden stellen. De minister zal dus beleidsmatige en technische keuzes moeten maken", luidde de samenvatting.

Eerdere blokkade

Begin oktober was een ander obstakel al opgelost. Het in Friesland gevestigde satellietbedrijf Inmarsat trok zijn beroep in nadat het akkoord was gegaan met de voorwaarden om naar Griekenland te verhuizen. Het bedrijf regelt scheepvaartcommunicatie, ook wel '112 op zee' genoemd. Dit zou door de 5G verstoord kunnen worden.

In een reactie laat een woordvoerder van verantwoordelijk minister Adriaansens weten blij te zijn met de uitspraak. "Nederland is het laatste Europese land dat 5G nog niet heeft uitgerold. Wij dreigen technologisch achter te lopen." Indien de bedrijven niet nog naar het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) stappen, kan de veiling na de jaarwisseling plaatsvinden.

Telefoonaanbieders bieden al enige tijd 5G aan, maar dan op de 700 MHz-band. Die heeft een ver bereik, maar een minder hoge snelheid. Met de 3,5 GHz-band moet de snelheid flink omhoog gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl