Deelscooters van Check
NOS Nieuws

Deelscooters van Check krijgen een zelf in te stellen alcoholslot

Deelscooters van het bedrijf Check zijn vanaf vandaag uitgerust met middelen om rijden onder invloed tegen te gaan. Gebruikers die in het weekend 's nachts een deelscooter willen pakken, moeten eerst verplicht een tutorial krijgen over de gevolgen van rijden met een slok op.

Ook kunnen gebruikers via de app een tijdelijk alcoholslot instellen, bijvoorbeeld aan het begin van een avondje stappen. Het huren van een scooter is dan niet meer mogelijk.

Wanneer gebruikers de app zelf hebben geblokkeerd en vervolgens toch gebruik willen maken van een deelscooter krijgen ze eerst informatie te zien over het belang van nuchter rijden.

Check heeft ongeveer 5000 deelscooters in Nederland. Volgens AT5 zijn er alleen al in Amsterdam zo'n 385 scooters van Check beschikbaar. Het totale aantal deelscooters in Amsterdam wordt binnenkort uitgebreid naar 1200.

Kwart jongeren

"Jongeren hebben niet altijd de intentie om na een avondje stappen onder invloed te gaan rijden, maar door een combinatie van impulsiviteit en het effect van alcohol kan deze intentie vervagen", zegt Saar Hadders, gedragsonderzoeker bij TeamAlert, over het alcoholslot.

Uit onderzoek van TeamAlert, een organisatie die zich inzet voor de verkeersveiligheid van jongeren, blijkt dat meer dan een kwart van de deelscootergebruikers tot 24 jaar weleens onder invloed op een deelscooter stapt. Naar aanleiding van het onderzoek riep TeamAlert gemeenten en deelscooteraanbieders op om na te denken over oplossingen.

Het Openbaar Ministerie (OM) zei begin dit jaar steeds vaker bestuurders van deelscooters op zitting tegen te komen die zijn gepakt met te veel drank op. Zij riskeren een boete, het kwijtraken van het rijbewijs of zelfs een gevangenisstraf.

Eerder plaatste het bedrijf Bolt al een ander soort 'alcoholslot' op elektrische fietsen. Wie een fiets in het weekend wil huren, moet eerst een test doen waarmee het reactievermogen wordt gemeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl