NOS Nieuws

Amsterdams duo verdacht van oplichten honderd mensen voor 175.000 euro

In Amsterdam zijn twee mannen opgepakt op verdenking van grootschalige bankhelpdeskfraude. In de zaak hebben honderd mensen aangifte gedaan, die bij elkaar voor 175.000 euro zijn bestolen. De politie denkt dat er meer slachtoffers zijn en roept hen op zich te melden.

De twee verdachten zijn 20 en 18 jaar oud. De oudste is vorige week dinsdag aangehouden. Hij probeerde te vluchten met een auto, zegt de politie. Daarbij gooide hij drie telefoons en een tablet uit het raam. Ondanks beschadigingen is het agenten gelukt toegang te krijgen tot de informatie op de telefoons.

Op basis daarvan is de jongste verdachte vandaag opgepakt. De 18-jarige heeft mogelijk bankpassen opgehaald bij slachtoffers. De man van 20 wordt verdacht van het plegen van bankhelpdeskfraude, computervredebreuk en witwassen.

'Bankmedewerker'

Bij deze vorm van fraude worden mensen opgebeld door oplichters die zich voordoen als bankmedewerker. Slachtoffers wordt bijvoorbeeld verteld dat iemand probeert in te breken op hun rekening, en dat ze zo snel mogelijk hun spaargeld naar een 'veilige' rekening moeten overmaken.

In andere gevallen nemen de fraudeurs, met toestemming van het slachtoffer, op afstand de controle over iemands computer over. Vervolgens sluizen de oplichters zelf het geld over via de pc. Soms krijgen slachtoffers op hun telefoon ook de naam van hun bank te zien, maar dat is trucage.

Politie: komt vaak voor

"Slachtoffers schamen zich soms. Dat is niet nodig", zegt de politie. "Bankhelpdeskfraude komt helaas vaak voor en daders gaan geraffineerd te werk." Het weggesluisde geld wordt geregeld witgewassen via de aanschaf van cadeaukaarten. Daar wordt vervolgens dure elektronica zoals mobieltjes van gekocht, en die spullen worden weer doorverkocht aan tussenhandelaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl