NOS Nieuws

Frankrijk wil landelijk rookverbod op stranden, in parken en bossen

Op meer plekken in Frankrijk wordt roken verboden, zo heeft de regering aangekondigd. Volgens de nieuwe plannen wordt een sigaret opsteken illegaal op het strand, in openbare parken en bossen. Ook in de omgeving van scholen wil de regering roken aan banden leggen.

Op lokaal niveau was roken op veel stranden en in bepaalde bossen al niet meer toegestaan. Als het nieuwe plan wordt aangenomen, wordt het in het eerste kwartaal van 2024 landelijk beleid. "Vanaf nu worden rookvrije zones de norm", zei minister van Volksgezondheid Rousseau op een persconferentie.

De prijs van tabak gaat ook omhoog. Een pakje sigaretten moet in 2027 13 euro gaan kosten. Momenteel is dat 10,50. Al deze maatregelen moeten roken verder ontmoedigen. Ongeveer een kwart van alle volwassen Fransen rookt dagelijks. Jaarlijks leidt deze schadelijke gewoonte tot 75.000 doden, aldus de autoriteiten.

Neutrale verpakking

Sinds 2007 is roken op openbare plekken, zoals scholen en het openbaar vervoer, volledig verboden in het land. De afgelopen jaren hebben diverse scholen ook buiten rookvrije zones ingesteld, zodat kinderen rookvrij kunnen worden opgehaald. De regering wil zulke zones nu landelijk de standaard maken. Later wordt bekendgemaakt vanaf welke afstand van scholen het toegestaan blijft te roken.

Er zijn ook maatregelen aangekondigd tegen elektronische sigaretten, oftewel vapen. Wegwerp-e-sigaretten worden wat de minister betreft verboden. Hij wil ook dat er minder verschillende smaakjes verkrijgbaar zijn. Ook is het voornemen e-sigaretten een neutrale verpakking te geven, zoals tabak al jaren heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl