het aanleggen van een warmtenet
NOS Nieuws

'Nederland telt bijna duizend klimaatkwetsbare wijken'

Nederland telt 900 wijken waar klimaatrisico's en het verduurzamen van woningen voor bewoners mogelijk te veel gevraagd is. In negentig van die wijken speelt een combinatie van risico's, terwijl de mensen die er wonen financieel kwetsbaar zijn.

ABN Amro zette op een rij welke van de 3200 wijken in Nederland blootstaan aan klimaatrisico's en waar financieel kwetsbare mensen wonen. Zo komt het economisch bureau van de bank tot een kaart met zogenoemde 'klimaatkwetsbare wijken'. Het is voor het eerst, zeggen de onderzoekers, dat de risico's op wijkniveau in kaart zijn gebracht.

De bank wil de kaart niet delen. Dat zou onnodige onrust kunnen veroorzaken, zeggen de onderzoekers; er is niet onderzocht welke panden precies blootstaan aan de risico's. Gemeenten kunnen de kaart wel inzien

De risico's bestaan uit overstromingsgevaar en verzakkingen, bijvoorbeeld omdat de fundering wordt aangetast door droogte. Daarnaast bestaat het financiële risico van kosten voor het verduurzamen van een woning, zoals isoleren en energiezuinige verwarming.

"Het goede nieuws is dat nergens alle risico's zich opstapelen", zegt hoofdeconoom Sandra Phlippen van ABN Amro. "Tegelijkertijd moet je zeggen dat één risico een huishouden al in de problemen kan brengen." Phlippen wijst er op dat het verhelpen van een funderingsprobleem 60.000 tot 100.000 euro kost en het verduurzamen van een woning 5000 tot 30.000 euro.

Kwetsbaarheid

Van de negentig wijken waar een van de klimaatrisico's bestaat naast financiële kwetsbaarheid, zijn er negentien waar de overheid zich snel op zou moeten richten. "Het zijn wijken met relatief lage inkomens èn veel koopwoningen. Je zou het 'sociale koop' kunnen noemen; vaak voormalige huurwoningen die door een corporatie zijn verkocht", legt Phlippen uit.

Gemeenten zouden voor die wijken maatwerkplannen moeten maken, suggereert Phlippen, door woningen aan te sluiten op een warmtenet of door funderingsproblemen aan te pakken met geld uit het funderingsherstelfonds.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl