Mensen houden een stille tocht voor de vermoorde Thomas
NOS Nieuws

Frankrijk verbiedt drie rechts-radicale groeperingen

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

Frankrijk gaat drie rechts-radicale groeperingen verbieden. Het gaat onder meer om 'Division Martel', een groep waarbij jonge neonazi's zouden zijn aangesloten. Leden van die groep gingen afgelopen weekend met knuppels de straat op in Romans-sur-Isère, een plaats gelegen in het zuiden van Frankrijk tussen de steden Marseille en Lyon.

"Er zijn ook twee andere organisaties, van wie ik de naam niet wil noemen, die ook banden hebben met extreemrechtse activiteiten", zei minister van Binnenlandse Zaken Darmanin vanochtend. "Er zijn mensen binnen extreemrechts die het land op z'n kop willen zetten."

Aanleiding voor de ontbinding van de drie groepen is de dood van de 16-jarige Thomas. Hij werd in de nacht van 18 op 19 november doodgestoken tijdens een feest in het zuidelijke dorpje Crépol. Een groep jongeren van buiten het dorp was naar dat feest gekomen en probeerde rond 02.00 uur 's nachts de orde te verstoren. Er ontstonden vechtpartijen en Thomas werd met een mes doodgestoken. Drie anderen raakten zwaargewond.

Weinig aandacht

Er werden negen verdachten aangehouden. Zes zitten er nog vast. Waarom Thomas werd doodgestoken, is nog onduidelijk. De daders zouden afkomstig zijn uit Romans-sur-Isère, wat op zo'n tien kilometer van Crépol ligt.

Het incident kreeg aanvankelijk weinig aandacht. Enkel de rechts-radicale partij Rassemblement National van Marine Le Pen sprak zich er kritisch over uit. Veel van de verdachten hadden een 'buitenlandse' naam wat door veel media verzwegen zou worden, meldde de rechtse zondagskrant Journal du Dimanche.

"Dit was een georganiseerde aanval van mensen uit criminele banlieues die razzia's uitvoeren", zei Le Pen. Volgens haar vormen achterstandswijken een broeinest van geweld. Ze verweet de regering niets te doen. "Dit drama bewijst wat veel mensen voelen: dat je nergens meer veilig bent."

Activisten met honkbalknuppels

Enkele dagen na haar opmerkingen trokken zo'n tachtig rechts-radicale activisten uit verschillende delen van Frankrijk met honkbalknuppels Romans-sur-Isère binnen. Ze riepen leuzen als "rechtvaardigheid voor Thomas" en "islam uit Europa".

Bij vechtpartijen viel een aantal gewonden en werden auto's in brand gestoken. De politie arresteerde twintig activisten. Zondag meldden zich opnieuw enkele tientallen rechts-radicale activisten in de stad.

In de Franse politiek kreeg onder anderen Marine Le Pen het verwijt politieke munt te willen slaan uit de dood van Thomas. "De Rassemblement National is verantwoordelijk voor de ordeverstoringen", zei de regeringspartij van president Marcron. "Extreemrechts is bezig een burgeroorlog te ontketenen", aldus de Franse communistische partij. De rechtse partij Les Républicains zei: "Een misdaad wordt misbruikt om gevaarlijke ideeën te verspreiden".

Gisteren reisde regeringswoordvoerder Olivier Véran af naar Crépol en Romans-sur-Isère. "De Fransen kunnen op ons rekenen. We beschermen ze", zei hij. Maar bij aankomst werd hij uitgejoeld. "Schaam je! Het is nu te laat!", riepen bewoners over zijn bezoek, tien dagen na de dood van Thomas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl