Antilliaanse en Arubaanse studenten tijdens een welkomstbijeenkomst in de raadszaal van het Amsterdamse stadhuis in 2014
NOS Nieuws

Nieuwe beurs moet studiesucces Caribische studenten in Nederland vergroten

Vanaf volgend studiejaar kunnen zo'n 120 studenten uit Nederland en de Caribische delen van het koninkrijk met een beurs een halfjaar op uitwisseling of stage binnen het koninkrijk. De zogenoemde Koninkrijksbeurs van maximaal 5900 euro moet ertoe leiden dat Caribische studenten minder vaak uitvallen of wisselen van studie in het Nederlandse hbo of wo.

Ieder jaar beginnen er zo'n duizend Caribische studenten aan een hbo- of wo-opleiding in Nederland. Uit recent onderzoek blijkt dat deze studenten vaker wisselen van studie dan studenten die een vooropleiding in Nederland hebben gevolgd. Ook is de uitval in het eerste jaar van de universiteit het hoogst onder Caribische studenten.

Zij ervaren de overgang naar studeren in Nederland als groot, schrijft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ook hebben ze volgens het ministerie te maken met praktische problemen zoals het vinden van een woning en het krijgen van een BSN. "Je komt van ver en het is een heel andere cultuur", zegt demissionair minister Dijkgraaf in het NOS Radio 1 Journaal.

De nieuwe beurs is vergelijkbaar met het Erasmusprogramma, waarmee studenten tijdelijk onderwijs kunnen volgen in een ander Europees land. Maar met dit programma konden studenten niet op uitwisseling of stage binnen het Koninkrijk, wat nu dus wel kan met de Koninkrijksbeurs. Het ministerie trekt hier 600.000 euro voor uit.

Belangrijke ervaringen

Alle studenten binnen het koninkrijk kunnen gebruikmaken van de beurs; een student uit Nederland kan dus ook op uitwisseling naar bijvoorbeeld de universiteit op Curaçao.

Toch heeft de regeling vooral als doel om het studiesucces en kansengelijkheid van Caribische studenten te vergroten. Door eerst kort op uitwisseling te gaan naar Nederland, kan eerst uitgeprobeerd worden of het bevalt om in Nederland te studeren voordat gekozen wordt voor een volledige opleiding. Ook hoopt Dijkgraaf dat meer Caribische studenten dankzij de beurs tijdelijk onderwijs volgen op een ander eiland.

Het is belangrijk dat Caribische studenten dit soort ervaringen opdoen, zegt Dijkgraaf. En het is volgens hem belangrijk dat niet alle Caribische studenten uiteindelijk in Nederland gaan wonen, maar ook teruggaan naar het Caribisch deel van het koninkrijk. "Want ook op de Cariben hebben ze jonge mensen keihard nodig", zegt Dijkgraaf.

Dit studiejaar loopt er een proef met 25 studenten. Komend studiejaar moeten dat er zo'n 120 zijn. Studenten kunnen zich tot 1 mei komend jaar aanmelden voor een beurs per 1 september van dat jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl