De gedetineerden ontsnapten uit deze gevangenis in Freetown
NOS Nieuws

Bij rebellie in Sierra Leone bijna 2000 gedetineerden ontsnapt

Bij de rebellie van gisteren in Sierra Leone zijn in de hoofdstad Freetown een kleine 1900 gedetineerden uit een gevangenis ontsnapt. Dat meldt het persbureau Reuters, dat een intern rapport heeft gelezen van de gevangenisautoriteiten. Zeker twintig mensen zijn bij de opstand om het leven gekomen, onder wie dertien militairen.

De ongeregeldheden begonnen gistermorgen toen opstandige militairen het vuur openden bij de belangrijkste kazerne van de hoofdstad. Vermoedelijk wilde ze doordringen tot de wapenopslag. Er brak een vuurgevecht uit met de beveiliging dat zo'n twee uur duurde. Uiteindelijk sloegen de aanvallers op de vlucht.

Ook een aantal gevangenissen werd aangevallen, waaronder de grootste gevangenis van Freetown, waar meer dan 2000 gedetineerden werden vastgehouden. Toen het niet lukte om met raketwerper een doorgang te forceren, ramden de rebellen de hoofdpoort in met een auto. Een verslaggever van Reuters zag vandaag dat de celdeuren waren opengebroken.

Beloning

De politie riep vandaag de ontsnapte gevangenen op om terug te keren. Ook zijn beloningen uitgeloofd voor informatie over hun verblijfplaats. Volgens het leger zijn inmiddels 23 gevangenen weer opgepakt.

President Bio zei gisteravond in een tv-toespraak dat de meeste leiders van de opstand zijn aangehouden. Wie dat zijn, is niet bekend. De rust zou inmiddels zijn teruggekeerd. Het uitgaansverbod dat aanvankelijk was ingesteld, geldt alleen nog 's nachts.

Sinds Bio afgelopen juni werd herkozen, is de politieke situatie in het land gespannen. Kiezers zouden door aanhangers van Bio zijn geïntimideerd. Twee maanden na de verkiezingen arresteerde de politie in Sierra Leone een aantal militairen die volgens de regering een coup aan het voorbereiden waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl