NOS NieuwsAangepast

Podcast Oog: Henry Kissinger is overleden, het verval van links en extreme rijkdom

Volgens ethicus Ingrid Robeyns is extreme rijkdom een even groot probleem als klimaatverandering. Ze streeft naar een wereld waarin een maximum is gesteld aan het vermogen dat iemand mag bezitten. 'Limitarisme', zo heeft ze dat genoemd. En daar heeft ze een boek over geschreven. Presentator Rob Trip vroeg Robeyns waarom het goed zou zijn als die superrijken minder rijk zouden zijn.

Afgelopen woensdag overleed Henry Kissinger, de Amerikaans oud-minister, topdiplomaat en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Zijn politieke hoogtijdagen waren in de jaren 70, maar tot zijn dood - op 100-jarige leeftijd - is hij actief gebleven in de diplomatie. Historicus en Amerika-deskundige Maarten van Rossem vertelde aan Lucella Carasso in welke rol hij Kissinger het meest tot zijn recht vond komen.

Het verval van links, wordt het genoemd: de trend dat linkse, progressieve partijen gezamenlijk steeds minder zetels halen. Die trend is al langer zichtbaar en zette deze verkiezingen door. Wat gaat er mis op links? Daar probeerden Renske Leijten, tot de zomer Kamerlid voor de SP en Hans Spekman, oud-partijvoorzitter van de PvdA, antwoord op te geven. Elisabeth Steinz vroeg Spekman of links zijn wonden likt.

Na een kleine week gevechtspauze is de gewapende strijd tussen Israël en Hamas weer hervat. Na een raket uit Gaza, heeft Israël gezegd dat het bestand afgelopen is. Huisdichter Ingmar Heytze ging bij Mieke van der Weij op zoek naar poëzie over deze oorlog, geschreven door Israëlische en Palestijnse dichters.

Deze aflevering van Het beste uit het Oog kun je hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren.

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.

Lang verhaal kort: elke werkdag rond vijven één onderwerp, in 5 minuten. NOS op 3 vertelt je wat je moet weten over een actueel onderwerp om het nieuws erover beter te kunnen volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl