NOS NieuwsAangepast

Recordbedrag voor Stradivarius-viool

Een viool uit 1721 van de vermaarde Italiaanse vioolbouwer Antonio Stradivari heeft maandag een recordbedrag van 9,8 miljoen pond (ruim 11 miljoen euro) opgebracht. De opbrengst zal geheel worden besteed aan noodhulp voor Japan, zegt de Nippon Music Foundation die de bijzondere Stradivarius verkocht.

Voor zover bekend is het bedrag het hoogste dat ooit op een veiling voor een viool is neergeteld. Volgens kenners is de viool, Lady Blunt genaamd, een van de best bewaard gebleven creaties van Stradivari. De viool is vernoemd naar de 19de eeuwse Britse aristocrate Anne Blunt, een kleindochter van dichter Lord Byron, die hem op zeker moment in haar bezit kreeg.

Wederopbouw

De Japanse stichting kocht de Stradivarius in 2008 voor 10 miljoen dollar (circa 7 miljoen euro), maar besloot het instrument toch te verkopen. "Hoewel deze viool erg belangrijk was voor onze collectie, hebben de behoeften van onze landgenoten bewezen dat we allemaal moeten helpen, op iedere mogelijke manier", zei de voorzitter van de Nippon Music Foundation.

Japan zal de komende jaren vele miljarden nodig hebben voor wederopbouw. Het land werd ruim drie maanden geleden getroffen door een verwoestende aardbeving, een tsunami en een nucleaire ramp.

Gloednieuw

Wat de Lady Blunt zo bijzonder maakt, is dat de viool er zo nieuw uitziet. Het originele vernis zit er nog glanzend en wel op. "Ik was eerst bepaald niet onder de indruk van de viool, omdat hij er uitziet alsof hij gloednieuw is", zei concertviolist Itzhak Perlman dinsdag in de Britse krant The Independent. "Maar dan realiseer je je: 1721, o mijn god!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl