NOS SportAangepast

Negendarter Van Gerwen vlak voor WK, net geen titel Players Championship Finals

Michael van Gerwen zal maandag met een kater de loting voor het WK darts tegemoet zien. De Nederlander is in vorm, etaleerde dat zondag met een negendarter in de finale van de Players Championship Finals, maar gaf de eindzege uit handen in Minehead.

Hij verloor met 9-11 van de Engelsman Luke Humphries, de favoriet voor de wereldtitel, na een 8-4 en 9-6 voorsprong. "Mijn niveau zit dicht tegen mijn topniveau aan. Ik moet me achter de oren krabben; ik heb het vandaag uit handen gegeven. En dat moet je tegen Luke niet doen", zei Van Gerwen na afloop.

Humphries won onlangs de Grand Slam of Darts en de World Grand Prix, twee majors. Van Gerwen heeft juist een matig jaar met alleen de Premier League als grote titel. Hij verloor de WK-finale en de UK Open-finale.

Het WK begint op 15 december in het Alexandra Palace in Londen.

Negendarter

Hoogtepunt van de finale was de negendarter - de perfecte leg - waarmee Van Gerwen een 3-2 voorsprong nam. Het publiek gaf hem een groot applaus en ook Humphries liet al lachend zijn waardering blijken.

Daarna liep Van Gerwen steeds verder uit. Hij had de winst met een dubbele break binnen handbereik, maar geleidelijk zakte hij toch weg. Humphries klampte aan en nam het initiatief over.

Illustratief voor Van Gerwens terugval was de laatste leg, waarin hij acht kansen om op 10-10 te komen onbenut liet.

In de halve finale had Van Gerwen gewonnen van de Duitser Gabriel Clemens (11-6). Ook die partij begon hij furieus door in zijn eerste beurt 180 te gooien. Daarna volgde een 140-score, waardoor een break in de leg van Clemens het logische gevolg was.

Tot 7-5 kon Clemens zijn tegenstander enigszins bijbenen, maar daarna nam Van Gerwen afstand. De Nederlander, die uitstekend was op zijn finishes, brak de Duitser nog twee keer en ging met een 10-5 voorsprong de laatste pauze in.

Clemens kreeg pas in de zestiende leg zijn eerste kans om Van Gerwen te breken. Die pakte de Duitser, maar in de zeventiende beurt maakte Van Gerwen de partij met zijn tweede matchdart uit.

Moeite met Bunting

In de middag had Van Gerwen zich nog met veel pijn en moeite geplaatst voor de halve finales. In zijn kwartfinalepartij tegen de Engelsman Stephen Bunting vocht de Brabander zich terug van een 6-9 achterstand om vervolgens met 10-9 te winnen.

Michael van Gerwen in actie tegen Stephen Bunting (l)

Van Gerwen begon sterk aan zijn kwartfinale en brak Bunting al snel om zo een 2-0 voorsprong te nemen. Daarna ging het lang gelijkop en gingen de twee met een 6-4 tussenstand in het voordeel van Van Gerwen de laatste pauze in.

13-darter, 11-darter en 12-darter

Na de onderbreking was Van Gerwen het even kwijt en zag hij Bunting maar liefst vijf legs op rij pakken. Daarna zette Van Gerwen de turbo aan. Met een 13-darter, een 11-darter en een 12-darter kwam de Brabander weer op gelijke hoogte.

In de beslissende leg maakte hij het vervolgens af met een fraaie 125-finish.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl