Go Ahead viert een goal tegen Heracles
NOS Voetbal

Go Ahead Eagles stoomt langzaam op, dankzij kooklessen en ademhalingssessies

Hoe troosteloos het herfstweer soms ook is, in Deventer lijkt de zon te blijven schijnen. En dan specifiek boven de Adelaarshorst, de thuishaven van Go Ahead Eagles. Met fris, verzorgd voetbal dagen zij dit seizoen de gevestigde subtop uit. Wie Teletekst-pagina 819 opent, ziet Kowet terug op de vijfde plek.

De buitengewoon goede prestaties stemmen tot tevredenheid in Deventer, maar de polonaise zal niet snel worden ingezet. Bij Go Ahead regeert de nuchterheid en zijn ze gefocust om deze prestaties te continueren.

"Ik denk dat dit een gevolg is van het plan dat we vorig jaar hebben ingezet", vertelt trainer René Hake. "Gestaag bouwen we stap voor stap aan een betere club, waarin we op allerlei gebieden de club proberen te verbeteren."

Dat plan waar Hake op doelt, stippelde hij bij zijn aanstelling uit. Samen met technisch manager Paul Bosvelt, algemeen directeur Jan Willlem van Dop en eigenaars Kees Vierhouten, en in een eerder stadium de nieuwe algemeen directeur van Ajax Alex Kroes, werden er doelen opgesteld om Go Ahead gestaag naar een hoger plan te tillen.

"Daarin hebben we gekeken wat we nodig hebben en hoe we elkaar daarin kunnen versterken. Al werkende bespreek je de voortgang van die doelen en monitor je hoe het ervoor staat", aldus Hake.

Paul Bosvelt

Concreet houdt dat in dat er steeds meer een lifestyle wordt gecreëerd waarbij spelers en trainers zichzelf continu verbeteren. "Wij vinden het belangrijk dat we met een persoonlijke aanpak de spelers tools aanbieden om zich te verbeteren."

"We bieden bijvoorbeeld kooklessen aan, waardoor spelers zelf gezonde sportvoeding kunnen maken. Ook moet je denken aan ademhalingssessies, ijsbaden, en yoga", somt de trainer op. Stuk voor stuk activiteiten waardoor je zowel een betere sporter als een beter mens wordt.

En dat vertaalt zich in de ontwikkeling van spelers, die dat weten te koppelen aan de huidige uitstekende prestaties. "Spelers zien dat ze hier intern stappen kunnen maken. Dat zie je terug aan de recente contractverlengingen van Mats Deijl en Bas Kuipers. Twee spelers die hier al jaren zijn, maar die constateren dat ze zich hier de komende jaren nog door kunnen ontwikkelen en hun heil niet zoeken bij een andere club."

Dit is wel een volksclub waarbij de supporters 'the boy next door' willen zien.

Paul Bosvelt

Anderzijds kan en wil de club ook een springplank zijn voor spelers om vanuit Go Ahead een vervolgstap te maken. De club heeft vaak niet de financiële middelen om grote transfersommen te betalen en dus gaat technisch manager Paul Bosvelt op een creatieve manier te werk in de zoektocht naar nieuw talent.

"Nadat we hebben bepaald wat voor type speler we willen, maken we gebruik van diverse datamodellen die actief voor ons op zoek gaan naar dergelijke spelers", vertelt Bosvelt.

"Daarbij brengen we in kaart waar een speler al goed in is en waar nog verbetering inzit. Daar gaan we dan hier mee aan de slag. Een mooi voorbeeld is Isac Lidberg, die we vanuit de derde divisie in Zweden hebben gescout en uiteindelijk hebben doorverkocht aan FC Utrecht."

Isac Lidberg, vorig seizoen in dienst van Go Ahead

Bovendien moet de speler ook voldoen aan zogenaamde Go Ahead-kenmerken. "Dit is wel een volksclub waarbij de supporters 'the boy next door' willen zien. Jongens die hard werken en met de poten in de klei staan. Maar let wel, kwaliteit blijft altijd voorop staan. Het is niet leidend", benadrukt Bosvelt.

Zo wil Go Ahead zich stap voor stap blijven ontwikkelen. "Laat ons in het geniep maar stappen maken. Het fundament en de stabiliteit is daarbij onze grootste kracht", zegt de voormalig middenvelder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl