Politie in de door criminaliteit getroffen wijk Anacostia in Washington
NOS Nieuws

Misdaadgolf in Amerikaanse hoofdstad: recordaantal moorden

  • Sarah Bronkhorst

    redacteur Bureau Washington

  • Sarah Bronkhorst

    redacteur Bureau Washington

De burgemeester van Washington heeft de noodtoestand afgekondigd vanwege de toegenomen criminaliteit in de Amerikaanse hoofdstad. De misdaadcijfers breken record na record. Een opmerkelijke trend, aangezien de criminaliteitscijfers in steden als Los Angeles, Atlanta en Philadelphia juist afnemen.

Het aantal geweldsmisdrijven in Washington is dit jaar met 40 procent gestegen. De moordcijfers zijn sinds de crackcrisis in de jaren negentig niet zo hoog geweest. Dit jaar zijn er al 250 moorden gepleegd.

De criminaliteit verspreidt zich naar wijken die voorheen gespaard bleven van geweld. Recent openden agenten van de Secret Service het vuur op een stel jongeren na een poging tot inbraak in de auto van Naomi Biden, kleindochter van de president. Zij woont in Georgetown, een welvarende buurt die een van de veiligste van de stad is. Ook werd een Congreslid uit Texas slachtoffer van een gewapende autoroof.

Trackers uitgedeeld

De stad grijpt naar creatieve middelen om de vaak jeugdige criminelen af te schrikken. Als onderdeel van een anti-misdaadoffensief deelt het stadsbestuur van Washington trackers en dashcams uit aan bezorgde burgers, zodat ze hun auto kunnen traceren na diefstal.

Agenten delen trackers uit aan automobilisten

Op een doordeweekse dag staan belangstellenden in hun auto in een lange rij geduldig te wachten om zo'n tracker te bemachtigen en van de politie uitleg te krijgen hoe ze hem kunnen installeren.

Ook Lauren Windsor komt haar tracker halen. Ze woont in de buurt waar een Congreslid onder dreiging van een vuurwapen zijn auto moest afstaan. "Ik ben ontzettend bang. Ik kan op ieder moment slachtoffer worden, zelfs bij een stoplicht. De burgemeester en het stadsbestuur doen niet genoeg om misdaad tegen te gaan. Ze voeren inefficiënt beleid en besluiten dan maar AirTags uit te delen."

Het is opvallend, vindt Lauren, dat vooral de jeugdcriminaliteit is toegenomen. "Het zijn vaak kinderen van twaalf of dertien jaar. De politie arresteert ze wel, maar een paar weken later zijn ze weer op straat te vinden."

Het aantal gearresteerde jongeren is met bijna 50 procent toegenomen en het aantal neergeschoten minderjarigen nadert de honderd.

Jeugdhulpverleners en coaches proberen jongeren op het rechte pad te krijgen. Derek Floyd is jeugdcoach in een probleemwijk in het zuidoosten van Washington. Hij begon daarmee toen hij de moordcijfers onder jongeren zag toenemen. Hij probeert jongens van de straat te houden en neemt ze onder zijn hoede door hen te prikkelen met sporttrainingen en rap-sessies in de muziekstudio.

Volgens hem is de toename van de jeugdcriminaliteit deels te verklaren doordat minderjarigen mildere straffen krijgen dan volwassenen. Oudere criminelen maken daar misbruik van en zetten de jongeren in om klappen op te vangen. "Volwassen criminelen betalen ze een paar dollar, of beloven ze 'street cred', om een auto te stelen, met alle gevolgen vandien."

Gevolgen pandemie

Daarbij heeft de coronapandemie veel kapotgemaakt: kinderen die al veel spijbelden, keerden nooit meer terug in de schoolbanken. "De jongeren zijn het hardst geraakt door de pandemie. Hun stabiliteit en structuur verdwenen."

De toegenomen onveiligheid belemmert ook zijn inspanningen. "Ik coachte altijd acht teams voor American football. Nu zijn dat er nog maar drie. Ouders zijn te bang geworden om hun kinderen 's avonds buiten te laten sporten."

Dat betreurt Floyd. Want volgens hem zijn dit soort initiatieven de manier om jongeren te bereiken. "Die jongens moeten hun gevoelens uiten, in plaats van alles op te kroppen."

Christopher (achter microfoon) in de studio van Floyd

Angelo (17) en Christopher (16) zijn twee jongens aan wie Floyd een helpende hand biedt. Ze wachten in de studio tot ze hun zelfgeschreven rap over hun street-life mogen opnemen.

"Door rap kunnen we onze emoties uitdrukken", zegt Angelo. Christopher vult aan: "We hebben een heftig leven en hebben veel meegemaakt. Ik was altijd een herrieschopper, en heb al een paar keer in de bak gezeten. Maar ik probeer een beter mens te worden."

Na het gesprek met de NOS is Christopher neergeschoten. Hij ligt nu in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl