De douane op het vliegveld van Hangzhou Xiaoshan International Airport
NOS Nieuws

Nederlanders kunnen straks visumvrij reizen naar China

China gaat mensen met een Nederlands paspoort tijdelijk vrijstellen van een visumplicht. Nederlanders kunnen dan China bezoeken voor vijftien dagen, zegt het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. De vrijstelling gaat per 1 december in en duurt een jaar. De maatregel geldt ook voor Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Maleisië.

Waarom gekozen is voor deze vijf EU-landen heeft China niet gezegd. Wel zitten de vier grootste economieën van de EU erbij.

De vrijstelling wordt gezien als lokkertje voor toeristen om weer naar China te komen na de pandemie. In augustus schrapte Peking alle coronatest-vereisten voor inkomende reizigers.

Ook heeft China de afgelopen maanden andere stappen genomen om zijn toeristische sector nieuw leven in te blazen, waaronder het herstel van internationale vliegroutes. Die lagen stil vanwege strikte corona-maatregelen, waardoor de grenzen voor de buitenwereld vrijwel helemaal dicht waren.

Negatief beeld

Verder probeert China zijn imago op te poetsen op het gebied van mensenrechten. Uit een internationaal onderzoek waar persbureau Reuters uit citeert blijkt dat 67% van ondervraagden een negatief beeld heeft van China.

De Duitse ambassadeur in China is verheugd door de vrijstelling. "Dit besluit zal het reizen naar China voor veel Duitse burgers veel makkelijker maken", schrijft Patricia Flor op X.

Het is niet voor het eerst dat China landen een visumvrijstelling geeft. Eerder deze maand breidde het land zijn visumvrije doorreisbeleid uit naar 54 landen, waardoor ook burgers uit Noorwegen geen visum nodig hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl