Tijdens een controle is de E. colibacterie gevonden
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS NieuwsAangepast

Bacterie in drinkwater Assen en Rolde, advies om water te koken

In het drinkwater van Assen en Rolde is bij een controle de E. colibacterie gevonden. Inwoners wordt geadviseerd om hun drinkwater eerst drie minuten te koken. Het betreft volgens RTV Drenthe zo'n 30.000 huishoudens.

Hoe de bacterie in het water is terechtgekomen, is volgens drinkwaterbedrijf WMD nog niet duidelijk. De komende dagen wordt het water gecontroleerd. Het kookadvies blijft van kracht totdat de bacterie niet meer wordt aangetroffen.

Inmiddels is er een run op flessenwater ontstaan in de Drentse plaatsen, meldt de omroep. In sommige supermarkten zijn de schappen grotendeels leeg.

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) heeft maatregelen genomen vanwege de besmetting. Het drinkwaterbedrijf heeft schoon water geleverd aan het ziekenhuis. Het ziekenhuis adviseert bezoekers om vandaag en in het weekend zelf een flesje drinken mee te nemen.

Sommige inwoners kopen liever flessen water

Inwoners van Assen en Rolde hoeven water dat gebruikt wordt tijdens het bereiden van eten, douchen of handen wassen niet eerst te koken.

De E. colibacterie komt van nature voor in de darmen van mensen en dieren. De bacterie kan echter bij besmet voedsel of water leiden tot maag- en darmklachten.

Advertentie via Ster.nl