Op de Dam waren ruim 1000 mensen aanwezig
NOS Nieuws

Betogingen in Utrecht en Amsterdam vanwege winst PVV

In meerdere steden is gedemonstreerd naar aanleiding van de grote verkiezingswinst van de PVV. In onder meer Amsterdam en Utrecht gingen mensen de straat op.

In Amsterdam waren volgens AT5 vanavond ruim duizend actievoerders bijeen op de Dam. Op een podium kwamen mensen aan het woord die uithaalden naar de PVV en naar Israël. Betogers scandeerden ook geregeld de omstreden leus From the river to the sea, Palestine will be free.

De actie was georganiseerd door een krakerscollectief. Volgens de groep heeft Nederland gisteren "te midden van een genocide in Gaza" massaal voor islamofobie gekozen.

"Maar links is nog niet verslagen in de straten", stond in de oproep op sociale media. "Spreek je uit tegen islamofobie, tegen racisme, tegen queerhaat. Spreek je uit voor de klimaatstrijd!"

'You are not alone'

Ook bij het stadhuis in Utrecht kwamen volgens RTV Utrecht aan het einde van de middag meer dan duizend mensen bijeen, om zich uit te spreken tegen uitsluiting. Schouder aan schouder scandeerden ze klappend "You are not alone".

Demonstratie in Utrecht tegen verkiezingswinst PVV

De betoging was georganiseerd door onder anderen Charifa Soulami van de Utrechtse GroenLinks-afdeling. "Wij zullen nooit accepteren dat mensen als minder worden gezien, worden uitgesloten of gediscrimineerd", sprak zij via een megafoon de aanwezigen toe. "We laten niemand in de steek en vechten voor de rechten van iedereen."

Even later was op dezelfde plek opnieuw een betoging, maar dan georganiseerd door de uiterst linkse beweging Antifa, zegt de gemeente. Die actie trok enkele honderden demonstranten. Er waren ook tientallen tegenbetogers. Agenten op paarden wisten de groepen uit elkaar te houden. Van confrontaties was volgens de politie geen sprake.

Aanhangers van Antifa protesteren in Utrecht tegen de PVV

In Leiden was er vanmiddag een "solidariteitsprotest", op initiatief van verschillende maatschappelijke organisaties. Er waren daar naar verluidt zo'n 200 deelnemers.

"We willen solidariteit tonen met degenen van wie de bestaanszekerheid nu op de tocht staat met deze verkiezingsuitslag", zei predikant Judith van den Berg-Meelis tegen het lokale medium Sleutelstad .

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl