Lionel Messi aanschouwt de rellen in het het Maracanã-stadion
NOS Voetbal

Argentijnse voetballers emotioneel na rellen in Maracanã: 'Wanneer stopt dit?'

"Voetbal staat nu op de tweede plaats. Het had in een ramp kunnen eindigen", zei aanvoerder Lionel Messi, kort nadat hij met Argentinië had gewonnen bij eeuwige rivaal Brazilië. Over de wedstrijd werd nauwelijks nagepraat; de WK-kwalificatiewedstrijd was al voor de aftrap ontsierd door rellen in het stadion.

Na de volksliederen ging het mis op de tribunes. Ingehuurde beveiligers en politie gingen de confrontatie aan met Argentijnse fans, die door vrije kaartverkoop in groten getale tussen de thuissupporters zaten in de Braziliaanse voetbaltempel Maracanã.

Meerdere Argentijnse spelers snelden richting een vak met veel Argentijnse fans. Van dichtbij zagen zij hoe er rake klappen werden uitgedeeld door beveiligers en politie-eenheden met wapenstokken.

"We zagen hoe mensen met stokken werden geslagen door de politie", aldus Messi. "Dat was niet oké. Er zaten ook familieleden van spelers op de tribune." Doelman Emiliano Martínez probeerde de meegereisde fans in bescherming te nemen, maar de spelers werden al snel op afstand gehouden.

Messi: "We zijn naar de kleedkamer gegaan. Dat was het beste om de rust terug te brengen, maar dit had ook rampzalig kunnen eindigen." Meerdere mensen raakten gewond, acht mensen werden gearresteerd.

  • Reuters
    Beveiligers en voetbalfans vechten op de tribune.
  • AFP
    Beveiligers en politie raken slaags met Argentijnse fans
  • EPA
    Charges van militaire politie op de tribune.
  • Reuters
    Argentijnse spelers proberen de rellen te laten stoppen.
  • EPA

De Zuid-Amerikaanse voetbalbond maakte melding van de rellen bij de FIFA. De wereldvoetbalbond stelt een onderzoek in, meldt het Braziliaanse Globo.

Ook Marquinhos, aanvoerder van het Braziliaanse elftal, maakte zich druk over wat er op de tribunes gebeurde. "We waren bezorgd over de families en de vrouwen en kinderen op de tribunes. We zagen dat de paniek groot was. Op het veld hadden we niet helemaal door wat er gebeurde, maar het was een angstige situatie."

Lisandro Martínez, die door een blessure niet bij de wedstrijd was, wond zich op over de manier waarop Braziliaanse beveiligers en agenten optraden. "Het is een schande, hoe is dit mogelijk", plaatste de voormalig Ajacied en verdediger van Manchester United op Instagram. "Wanneer houdt dit op? Het is altijd hetzelfde!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl