NOS NieuwsAangepast

Pensioenconflict binnen FNV loopt op

FNV-voorzitter Jongerius beschuldigt FNV Bondgenoten ervan dat zij proberen met onaf cijferwerk het pensioenakkoord ter discussie te stellen. De grootste FNV-bond doet aan luchtfietserij door te blijven pleiten voor een eigen plan, vindt Jongerius. Ze zegt dat dat eigen plan een doodlopende weg is.

Het conflict tussen de vakcentrale en de bond lijkt daarmee, na het sluiten van het pensioenakkoord tussen het kabinet, de werkgevers en de werknemers, alleen maar verder op te lopen.

Lange tijd onenigheid

De vakcentrale en FNV-Bondgenoten hebben al langere tijd onenigheid over hoe een nieuw pensioenstelsel eruit moet zien.

De vakcentrale, onder leiding van Jongerius, is tevreden over het uiteindelijke onderhandelingsresultaat, maar FNV Bondgenoten stelt dat in het kabinetsplan mensen met een klein inkomen vanaf 2020 niet meer op hun 65ste kunnen stoppen met werken. Als ze dat wel doen, dan kunnen ze er ruim 25 procent op achteruitgaan.

Jongerius en andere bonden zeggen dat de berekening van FNV Bondgenoten "van geen kanten" klopt.

Inhoud

Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten, ligt niet wakker van de kritiek van Jongerius. "Dat af en toe de toon scherp is, daar moet je tegen kunnen. Dat hoort er nu eenmaal erbij."

Hij vindt wel dat het over de inhoud moet blijven gaan. "Daar willen wij de discussie over aangaan. Maar kwalificaties die uiteindelijk niet gedekt worden door inhoudelijke opmerkingen, daar schieten we niet zoveel mee op. De leden in ieder geval zeker niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl