NOS NieuwsAangepast

Nederlandse tv-productie 'Heartbreak High' wint internationale Emmy

Bij de uitreiking van de International Emmy Awards, de wereldwijde versie van de bekende Amerikaanse tv-prijzen, is het Amsterdamse productiebedrijf NewBe in de prijzen gevallen: hun reboot (nieuwe versie) van de Australische tv-serie Heartbreak High won de Emmy voor beste kinder-dramaserie . NewBe maakte de serie samen met het Britse productiebedrijf Fremantle.

De serie, wereldwijd te zien op Netflix, draait om de dagelijkse beslommeringen van een groep middelbare scholieren in Australië. In dat land werd het eerste seizoen vorig jaar al bekroond met zes AACTA-prijzen, de belangrijkste Australische filmprijzen. Netflix heeft aangekondigd dat er een tweede seizoen komt.

Heartbreak High is gebaseerd op de gelijknamige dramaserie die van 1994 tot 1999 in Australië werd uitgezonden, en ook in Nederland zeer populair was onder tieners.

Jeroen Koopman vertelt vanaf de afterparty in New York dat de winst "redelijk onverwacht" kwam. Een Australische collega gaf de speech na het in ontvangst nemen van de prijs. "Ik kon alleen maar lachen en mee-applaudisseren".

Koopman was zelf in de jaren 90 groot fan van de oorspronkelijke serie. "We hadden vanuit NewBe het idee opgevat, twee tot drie jaar geleden, om een reboot van die serie te doen. Het leek ons een passend idee dat die serie zich opnieuw in Australië zou moeten afspelen."

Rauw en authentiek

Het succes van de serie komt volgens Koopman door de authenticiteit. "In die tijd had je series als 90210 en Melrose Place, dat waren toch wat meer gelikte Amerikaanse versies van hoe een high school-leven eruit zou kunnen zien. Heartbreak High was toen wat rauwer, authentieker. Dat gevoel hebben we geprobeerd opnieuw te laten zien, maar dan wel opnieuw bedacht voor deze generatie."

Koopman voegt toe dat, ondanks dat hij en zijn bureau de bedenkers zijn van de reboot, zij inmiddels de "bijrijderspositie" hebben ingenomen. "De serie speelt zich af in Australië, wordt gemaakt voor Netflix in Australië en weliswaar over de hele wereld uitgezonden, maar het tweede seizoen komt volgend jaar uit en dan wordt je rol steeds wat kleiner."

Bekijk hier de trailer van de 2022-versie van Heartbreak High:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl