Altman hield eerder dit jaar een toespraak in Parijs
NOS Nieuws

Bestuur OpenAI ontslaat directeur Sam Altman die aan wieg stond van bedrijf

Het bestuur van OpenAI, de onderneming die onder meer ChatGPT ontwikkelde, heeft medeoprichter en huidige directeur Sam Altman ontslagen.

Volgens het bestuur was Altman "niet consequent openhartig in zijn communicatie met het bestuur, wat het vermogen van het bestuur om verantwoordelijkheden uit te oefenen belemmerde". Het bestuur noemt geen voorbeelden en ook Altman zelf is vaag over zijn vertrek. Hij zegt op X dat hij zijn tijd bij OpenAI fantastisch vond en kondigt aan binnenkort meer van zich te laten horen over zijn toekomstplannen.

Het directeurschap van OpenAI wordt tijdelijk overgenomen door Mira Murati. Zij was al de directeur voor technische zaken binnen het bedrijf.

Altman richtte OpenAI in 2015 op met onder anderen Tesla-oprichter Elon Musk en Amazon Web Services, een onderdeel van Amazon. Onder zijn leiding werd ChatGPT vorig jaar in de markt gezet. Het leidde tot een enorme groei in interesse in kunstmatige intelligentie.

Verrassend

The Verge noemt het vertrek van Altman zeer verrassend. Altman was het gezicht van het bedrijf. Vorige week sprak hij nog uitgebreid op het eerste grote ontwikkelaarsevenement van OpenAI.

Naast het ontslag van Altman, maakt OpenAI ook bekend dat een andere medeoprichter, Greg Brockman, stopt als voorzitter van de raad van bestuur. Hij blijft wel actief binnen de onderneming.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl