Kinderintensivecares eerder dan normaal vol door patiënten met RS-virus
De afdelingen voor kindergeneeskunde en intensivecareafdelingen voor kinderen in de Nederlandse ziekenhuizen liggen vol met jonge kinderen die ernstige luchtwegproblemen hebben door het RS-virus.
De piek in het aantal besmettingen komt een stuk eerder dan voorgaande jaren. Meestal ligt de piek van de infectie in december, maar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is het aantal nu al twee keer zo hoog. Volgens Lissy de Ridder, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Kindergeneeskunde (NVK) is het alle hens aan dek.
Het RS-virus - voluit respiratoir syncytieel virus - is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij jonge kinderen. Iedere winter is er een piek in het aantal besmettingen te zien. Volgens het RIVM krijgen bijna alle kinderen onder de 2 jaar ermee te maken.
De Ridder zegt dat de druk hoog is, maar nog wel te doen. "Alleen het kan wel voorkomen dat mensen ver moeten reizen om op een Spoedeisende Hulp terecht te komen. Bijvoorbeeld mensen uit Brabant die met hun kind naar Noord-Holland moeten, omdat er in Brabant geen capaciteit meer is." Jonge patiënten zijn nog niet vanwege gebrek aan capaciteit naar het buitenland gestuurd, zoals bijvoorbeeld Antwerpen.
'Alle zeilen bijzetten'
Het UMCG in Groningen ziet ook al een tijdje een duidelijke piek in het aantal patiënten met het RS-virus. Waarom die piek eerder is weet Eduard Verhagen, hoofd van het Beatrix Kinderziekenhuis UMCG, niet. "De pieken van het RS-virus waren altijd redelijk voorspelbaar, maar sinds corona is die voorspelbaarheid niet meer zo vast. Dus of het zo blijft weten we ook niet."
Volgens Verhagen moeten op dit moment alle zeilen worden bijgezet. "Het lukt ons om met vereende krachten de zorg te doen die we willen. We krijgen ook hulp van de volwassengeneeskunde en we overleggen goed met andere ziekenhuizen over het overplaatsen en terugplaatsen van patiënten. Dat is heel gebruikelijk want zo zorgen we dat nergens een bed onbenut laten."
RS-virus meestal mild
In de meeste gevallen verloopt een infectie mild. Ongeveer 1 op de 100 zieke baby's komt in het ziekenhuis terecht en 1 op de 1000 belandt met een RS-infectie op de intensive care. Symptomen van het RS-virus zijn neusverkoudheidsklachten en hoesten, en in ernstiger gevallen piepende benauwdheid en hoge koorts. Ook ouderen kunnen ernstig ziek worden van het virus.
Eerder dit jaar keurde het Europees Geneesmiddelenbureau EMA een vaccin goed tegen het RS-virus. Het middel Abrysvo, gemaakt door producent Pfizer, kan worden gegeven aan zwangere vrouwen. Hun baby is dan na de geboorte zes maanden beschermd. Artsen noemen het vaccin een doorbraak.