Zwemcoach Mark Faber
NOS Sport

Zwemcoach Faber beticht van ongepast gedrag, bond laat onderzoek doen

Zwembond KNZB laat onderzoek doen naar het functioneren van bondscoach Mark Faber, schrijft de Volkskrant. Als hoofdcoach van het olympisch programma heeft hij volgens een aanzienlijk aantal zwemmers ongepast gedrag vertoond.

Directeur Aschwin Lankwarden van de KNZB omschrijft de klachten in een vertrouwelijke brief aan zwemmers als "signalen van ongenoegen met elementen van grensoverschrijdend gedrag". De bond heeft inmiddels het bureau Partners in Integriteit bij de hand genomen voor verder onderzoek naar de beschuldigingen aan het adres van de 50-jarige Faber.

Pesten en intimidatie

De KNZB wil niet zeggen hoeveel zwemmers zich hebben gemeld bij het Centrum Veilige Sport Nederland, maar tegenover de Volkskrant hebben vijf zwemmers verklaard een klacht te hebben ingediend over Faber, die als trainer schoolslagspecialist Arno Kamminga naar twee zilveren olympische medailles in Tokio begeleidde.

Bondscoach Mark Faber (rechts) met Arno Kamminga tijdens de WK van afgelopen zomer

Uit een vertrouwelijk gespreksverslag dat de Volkskrant in bezit heeft, zou naar voren komen dat Faber "een (te) grote machtspositie voor zichzelf heeft gecreëerd". Ook zou hij (te) veel taken naar zich toe hebben getrokken en daardoor soms in de fout zijn gegaan. Maar er zou ook sprake zijn geweest van pesten en intimidatie.

'Te dik'

De Volkskrant komt ook met voorbeelden van het grensoverschrijdend gedrag van Faber. Zo zou hij de tijden van een jonge zwemmer hebben vergeleken met die van "dames" en een jonge zwemster kreeg te horen "te dik" te zijn. En hij zou een kritische zwemmer hebben toegebeten: "Je bent maar een zwemmer, weet je plek."

Faber, die afgelopen zomer zijn taken en verantwoordelijkheden als hoofdcoach overdroeg aan technisch directeur Sjors Lommerts, is door de zwembond op de hoogte gebracht van de klachten en het gestarte onderzoek. Hij heeft op zijn beurt laten weten volledig mee te werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl