Rotterdammers ruilen stoeptegels in voor groen tijdens het NK Tegelwippen
NOS Nieuws

Nederland heeft 82 voetbalvelden aan groen erbij na NK Tegelwippen

Minder steen en meer groen. Dat stond centraal bij de vierde editie van het NK Tegelwippen, waar 173 gemeenten aan meededen. In een half jaar tijd wisselden ze tezamen ruim 4,5 miljoen stoeptegels in voor gras, bloemen en geveltuinen, goed voor zo'n 82 voetbalvelden aan groen.

Grote winnaar was Arnhem. Inwoners van de Gelderse stad wipten 461.850 tegels en haalden hiervoor zelfs hele straten overhoop. De gemeente ontving net als Vlaardingen en Halderberge eveneens een gouden schep voor de meeste gewipte tegels per inwoner.

Met 4,3 tegels per inwoner spande Halderberge de kroon. De wethouder is apetrots:

Wat meer groen en minder steen in Halderberge: 'Mooi hè!'

Het toernooi is ludiek, maar heeft een serieuze ondertoon. Sommige Nederlandse steden zijn voor zo'n 70 procent bebouwd en bestraat. De organisatie vraagt met het NK aandacht voor een tegelarmer Nederland, dat daardoor ook meer klimaatbestendig moet worden.

Tegels zijn namelijk slecht voor insecten, die belangrijk zijn voor het ecosysteem. Ook houden ze warmte vast in hetere zomers en belemmeren ze de waterafvoer in nattere winters .

Het NK Tegelwippen keert sinds 2021 jaarlijks terug en dit jaar deed bijna de helft van alle gemeentes mee. Dat was een record.

Ook het aantal gewipte tegels nam flink toe. Van 2,8 miljoen in 2022 naar dus 4,5 miljoen dit jaar.

Gemeenten trokken alles uit de kast om inwoners aan het wippen te krijgen:

Rappende wethouder en wipwagen voor het NK Tegelwippen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl