Karel van de Graaf in 2009
NOS Nieuws

AVRO-coryfee Karel van de Graaf overleden

AVRO-presentator en journalist Karel van de Graaf is op 72-jarige leeftijd overleden. Dat heeft AVROTROS bekendgemaakt.

Van de Graaf werkte tussen 1969 en 2007 voor de AVRO, waarvan hij jarenlang een prominent gezicht was. Zijn voornaam was voldoende om te weten wie bedoeld werd. Hij presenteerde verscheidene tv- en radioprogramma's.

Zo was hij sinds 1986 het gezicht van het televisieprogramma Televizier. Ook presenteerde hij van 1996 tot 2004 Netwerk. Daarna vertrok hij naar TweeVandaag, wat later EenVandaag is gaan heten. In 2006 en 2007 presenteerde Van de Graaf de zesde en zevende reeks van Wie is de Mol?

Een iconisch televisiemoment in Karels carrière is de vechtpartij die ontstond in 1984 in zijn wekelijkse praatprogramma Karel. In die uitzending over het Surinaamse bewind was Bouterse-opponent Paul Somohardjo te gast.

'Heren, heren!'

Tijdens het gesprek bemoeide iemand zich met het gesprek aan tafel waarna een vechtpartij ontstond. Met de woorden "Heren, heren!" probeerde Van de Graaf de mannen tot bedaren te brengen. Dat lukte niet, en kort na de vechtpartij werd een schot in de studio gelost. Het fragment werd wereldnieuws.

Na 38 jaar stopte Van de Graaf in 2007 bij de AVRO. Reden was zijn aanstelling als communicatiedirecteur van een energiebedrijf. De AVRO was van mening dat die functie niet te combineren was met die van presentator bij de omroep. De ontslagvergoeding van 544.000 euro die Van de Graaf meekreeg leidde tot een Kamervraag van de PVV.

Over de ophef die ontstond zei Van de Graaf: "Deze salarissen horen bij deze wereld. Niets vergeleken bij dat van voetballers, veel vergeleken bij dat van mijn vader, een ongeschoolde metaalarbeider."

Van de Graaf was al een tijd ziek. Hij leed aan de ziekte van Alzheimer. Hij overleed thuis in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl