NOS Nieuws

Staatsgeheime informatie aangetroffen in huis NCTV-medewerker

In het huis van de medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) die verdacht wordt van het lekken van staatsgeheime informatie zijn grote hoeveelheden gevoelige en staatsgeheime informatie gevonden. Dat bevestigen bronnen aan de NOS na berichtgeving van de Telegraaf.

De 64-jarige verdachte, Abderrahim El M., werkte jarenlang als tolk en analist voor de NCTV. Begin deze maand werd hij gearresteerd op verdenking van het doorspelen van staatsgeheimen aan de geheime dienst van Marokko.

Het is niet duidelijk om hoeveel materiaal het gaat. Ook is niet bekend hoelang El M. de informatie al mee naar huis nam. Er zouden tal van usb-sticks met informatie van de NCTV en de politie in beslag zijn genomen na een huiszoeking.

Bij de NCTV ligt staatsgeheime informatie opgeslagen over onder meer cybersecurity en economische veiligheid. Ook monitort de coördinator terroristische dreigingen vanuit binnen- en buitenland en liggen er gegevens over bijvoorbeeld de beveiliging van politici, rechters en journalisten.

Zorgen bij collega's

De Telegraaf meldt dat er twee jaar geleden al zorgen zijn geuit over de integriteit van El M.; collega's van de afdeling Contraterrorisme, Extremisme en Radicalisering trokken toen aan de bel, omdat El M. vertrouwelijke informatie zou meenemen op vakantie en een dubbelrol zou hebben. Hij was betrokken bij zeer vertrouwelijke onderzoeken.

Volgens De Telegraaf kwam de aanhouding van de man als een schok voor medewerkers van de politie en NCTV. El M. was al jaren actief en werd geroemd om zijn kennis en ervaring.

Naast El M. werd begin deze maand een 35-jarige vrouw uit Gouda opgepakt. Zij werkte eerst bij de NCTV en pas kort bij de politie. Ook zij wordt verdacht van het meenemen en doorspelen van geheime informatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl