Een afbeelding van het modderachtige terrein van de noodopvang
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS Nieuws

Groep lhbti'ers uit vrees voor veiligheid weg uit asielnoodopvang Walibi

Dertig lhbti-asielzoekers uit de noodopvang in Biddinghuizen worden overgeplaatst naar andere locaties, uit vrees voor hun veiligheid. Bij een belangenorganisatie zijn tientallen meldingen gedaan van onveilige situaties en discriminatie. De vluchtelingenopvang op het festivalterrein van Walibi Holland is vorige maand geopend.

Sindsdien zijn er volgens LGBT Asylum Support 41 klachten binnengekomen. Er zou sprake zijn geweest van openlijke discriminatie tegen lhbti'ers in de noodopvang. Dat zou behalve door medebewoners ook door beveiligers zijn gedaan. Eveneens werd melding gemaakt van "extreem onhygiënische voorzieningen" in de opvanglocatie.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bevestigt berichtgeving door Omroep Flevoland dat de groep wordt overgeplaatst. Bij het COA zelf zijn geen klachten binnengekomen over onveilige situaties in de opvanglocatie, zegt een woordvoerder. De betreffende groep wordt verplaatst naar andere opvanglocaties waar ze meer begeleiding en privacy krijgen.

'Moet je serieus nemen'

"Als je zoveel klachten krijgt dan moet je dat serieus nemen", zegt locatiemanager Elsa van der Hoek tegen de regionale omroep. Na een gesprek met de belangengroep vorig week concludeerde ze dat haar noodopvang 'wellicht niet geschikt is voor deze doelgroep'.

In de noodopvang verblijven inmiddels 1450 asielzoekers. Dat zijn er meer dan de maximaal 1250 bewoners waar eerst over werd gesproken. Volgens het COA is daarvoor toestemming van de gemeente gekregen, "omdat de druk op de opvang zo hoog is".

Overgelopen toiletten

LGBT Asylum Support heeft een brief aan demissionair staatssecretaris Van der Burg gestuurd over de problemen in de opvanglocatie van Biddinghuizen. Behalve meldingen van discriminatie wordt gesproken over overgelopen toiletten en een door modder onbegaanbaar terrein.

Een bedrijf maakt nu twee keer per dag schoon, schrijft Omroep Flevoland. Ook de bewoners zelf hebben schoonmaaktaken.

Advertentie via Ster.nl