Een dronefoto van de staalfabriek Tata Steel IJmuiden
NOS NieuwsAangepast

Tata Steel schrapt honderden kantoorbanen

Bij de staalfabriek van Tata Steel in IJmuiden worden 800 arbeidsplaatsen geschrapt. De ontslagen vallen wel vooral in het management-, staf- en ondersteunende functies. "Er wordt nadrukkelijk niet ingegrepen in de ploegendienst", benadrukt een woordvoerder.

Tata Steel zegt dat "forse maatregelen" nodig zijn om concurrerend te blijven op de staalmarkt en de overstap te maken naar verduurzaming. Bij het bedrijf in IJmuiden werken 9000 medewerkers, van wie 5400 niet in de ploegendiensten voor de staalproductie werkzaam zijn.

In de aangekondigde banenreductie moeten ongeveer 500 kantoorbanen verdwijnen van medewerkers die bij Tata in dienst zijn. De overige 300 banen die verdwijnen worden ingevuld door inhuurkrachten of staan nog open. Volgens een woordvoerder gaat het om iets meer dan 9 procent van de kantoorfuncties.

OR verrast

Gedwongen ontslagen zijn volgens Tata Steel niet uit te sluiten. Ook moet het bedrijf nog met de vakbonden in gesprek over een sociaal plan. De ondernemingsraad zegt tegen de NOS onaangenaam verrast te zijn door het nieuws. Voorzitter Cinta Groos is blij dat er niet in de productie geschrapt gaat worden, maar vraagt zich af of er met het schrappen van management- en staffuncties ook echt besparingen gerealiseerd worden. "Wij gaan als OR zeer kritisch naar de plannen kijken."

Tata stelt dat de inspanningen die al zijn gedaan om de eigen marktpositie te verbeteren en kosten te verminderen niet voldoende zijn gebleken. "Er is meer nodig. En dus moet het bedrijf ook de personeelskosten verder naar beneden brengen." Volgens Tata is dit ook "in het belang van de transformatie naar een schoner, groener en circulairder staalbedrijf ", waarin het bedrijf wil investeren.

Wel benadrukt Tata dat de ontslagronde geen volledige vacaturestop betekent. "De behoefte aan technisch geschoolde mensen, bijvoorbeeld in de productie, blijft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl