Een containerschip bij Sydney
NOS Nieuws

Australische havens weer open na cyberaanval, wel grote achterstand

De Australische havens die sinds zaterdag platlagen als gevolg van een cyberaanval zijn weer open, zegt havenexploitant DP World. Er is door de aanval een achterstand ontstaan van 30.000 zeecontainers, die vanaf vandaag moet worden weggewerkt.

DP World, staatseigendom van Dubai, is een van de grootste havenexploitanten ter wereld. In Australië beheert het bedrijf 40 procent van de goederen die het land inkomen en uitgaan. De hack had daardoor invloed op havens in Melbourne, Sydney, Brisbane en bij Perth.

Dader onbekend

Nadat de cyberaanval dit weekend werd ontdekt, ging het bedrijf offline. Schepen konden nog wel aan- en afvaren, maar vrachtwagens om die goederen te vervoeren konden de havens niet meer in en uit. Het bedrijf verwacht vandaag 5000 containers uit de vier havens te vervoeren, minder dan een kwart van het normale dagelijkse volume in het hele land.

Er is nog niet bekend wie er achter deze hack zit. De Australische overheid en cyberautoriteiten zijn betrokken bij het onderzoek.

Staking

Het kan nog een week duren voordat de achterstanden zijn weggewerkt en de afhandeling weer normaal verloopt, ook doordat er de komende dagen wordt gestaakt in de havens. Vakbond Maritime Union onderhandelt al langer en zonder gewenst resultaat over hogere salarissen en betere werkomstandigheden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl