Een oudere dame draagt een alarmknop aan een halssnoer (foto ter illustratie)
NOS NieuwsAangepast

Landelijke storing alarmknoppensysteem voor ouderen door cyberaanval

Sinds gisteren is er een storing bij een alarmknopsysteem van Tunstall, dat door ouderen en ernstig zieken kan worden gebruikt wanneer zij hulp nodig hebben. Als ze de knop indrukken, komt de melding niet binnen bij de meldkamer.

De storing is landelijk. Hoeveel mensen er in totaal getroffen zijn, kan een woordvoerder van Tunstall niet zeggen. Het bedrijf zegt in een verklaring slachtoffer te zijn geworden van een cyberaanval. "We begrijpen en delen de bezorgdheid die dit met zich meebrengt", staat in de verklaring .

L1 meldt dat alleen al in Limburg ongeveer 3000 mensen met een alarmknop getroffen zijn. De Limburgse zorgorganisatie Envida vraagt cliënten daarom bij calamiteit te bellen naar 043-3690690.

Het systeem wordt bij Envida, dat zijn hoofdkantoor in Maastricht heeft, vooral door ouderen gebruikt. "Maar ook door mensen die heel ziek zijn", legt een woordvoerder uit aan L1. Het gaat om mensen die zelfstandig wonen en het risico lopen om bijvoorbeeld te vallen.

Extra rondes

RTV Drenthe meldt dat ook cliënten die zorg aan huis krijgen via zorgorganisatie Treant gedupeerd zijn door de storing. Een woordvoerder van Treant meldt aan de NOS dat het hier gaat om ongeveer 600 cliënten. Ook Treant zegt niet te weten wanneer het probleem opgelost is.

Treant zegt te proberen om contact te leggen met alle cliënten die gebruikmaken van het systeem. Zij worden gevraagd om bij calamiteiten Treant te bellen en in geval van nood met 112. Daarnaast loopt het zorgpersoneel bij instellingen extra rondes om een oogje in het zeil te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl