Prins Harry bij het Hooggerechtshof in juni
NOS Nieuws

Rechtszaak prins Harry en Elton John tegen tabloid kan doorgaan

De rechtszaak die de Britse prins Harry en een aantal anderen hebben aangespannen tegen tabloid Daily Mail, kan doorgaan. Dat heeft het Hooggerechtshof in Londen bepaald.

De prins en vijf andere prominente Britten, onder wie zanger Elton John en actrice Elizabeth Hurley, beschuldigen uitgever Associated Newspapers van diverse privacyschendingen. Het gaat om het hacken en afluisteren van telefoons, auto's en woningen en het aftroggelen van medische informatie. Dit zou tussen 1993 en 2011 zijn gedaan door Daily Mail-journalisten en door negentien privédetectives die door de krant waren ingehuurd.

Rechtszaak tegenhouden

De uitgever ontkent alle beschuldigingen en heeft geprobeerd de rechtszaak tegen te houden omdat de klagers te laat zouden zijn. Dit soort schadeclaims moet in principe binnen zes jaar worden ingediend en de aanklachten gaan over een periode (ver) daarvoor.

Het Hooggerechtshof gaat niet mee met de uitgever en zegt dat de klagers een reële kans hebben om hun beschuldigingen te bewijzen. Ook hadden ze de veronderstelde afluisterpraktijken niet op redelijke wijze kunnen ontdekken voor oktober 2016.

Deze beslissing maakt de weg vrij voor een volledige rechtszaak, die op een later moment zal beginnen.

Prins Harry en Elton John hebben een aantal van de voorbereidende hoorzittingen zelf bijgewoond. Harry en zijn vrouw Meghan Markle halen geregeld uit naar de Britse roddelpers. De tweede zoon van koning Charles heeft nog drie andere rechtszaken lopen tegen Britse media vanwege mogelijke privacyschending.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl