Staatsiefoto koninklijk paar
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe staatsiefoto's koning en koningin door Anton Corbijn

Anton Corbijn heeft nieuwe staatsieportretten gemaakt van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De foto's zijn afgelopen september genomen in de Galerijzaal van Paleis Noordeinde.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) geeft de foto's vrij ter ere van het 10-jarige koningschap van Willem-Alexander. Hij draagt op de foto onder andere het Ridder-Grootkruis in de Militaire Willemsorde. Als koning staat hij automatisch aan het hoofd van die de oudste en belangrijkste ridderorde van Nederland.

  • RVD/Anton Corbijn
    Staatsiefoto Willem-Alexander
  • RVD/Anton Corbijn
    Staatsiefoto Máxima

Deze reeks is de eerste waarin Willem-Alexander is te zien met de baard die hij in 2019 liet staan. Het is de derde officiële fotoserie van de koning: de eerste werd vlak voor en na de inhuldiging in 2013 gemaakt door Koos Breukel, vijf jaar later legde Erwin Olaf het koninklijk gezin vast in het Paleis op de Dam.

Naast de drie fotoseries werden er in 2014 ook nog drie officiële staatsieportretten gepresenteerd, gemaakt door de kunstenaars Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten. Alle staatsieportretten zijn plechtige werken, bedoeld om het gezag van de koning te verbeelden, bijvoorbeeld op ministeries, in rechtszalen of bij gemeenten. "Dit is geen verplichting", schrijft de RVD, "maar wordt gezien als goed gebruik".

Naast de officiële foto's publiceerde de RVD ook een iets lossere foto van het koninklijk paar in zwart-wit. Het is vooral in deze laatste foto dat de stijl zichtbaar is van Corbijn, die vanaf de jaren 70 naam maakte met ongedwongen portretten van artiesten als Herman Brood, Iggy Pop en U2.

Naast de officiële foto's schoot Corbijn ook een losser portret

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl