Een Apple store, foto ter illustratie
NOS NieuwsAangepast

Apple treft schikking van 25 miljoen dollar om inhuren asielzoekers

Apple gaat akkoord met het betalen van een boete van 25 miljoen dollar (23,4 miljoen euro) in een langlopend onderzoek naar illegale arbeidspraktijken. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie deed het techbedrijf zijn best om op bepaalde functies asielzoekers te werven in plaats van Amerikaanse staatsburgers of statushouders. Dat zou neerkomen op arbeidsdiscriminatie.

Het bedrijf zou volgens het ministerie voor sommige vacatures geen advertenties hebben geplaatst op de eigen website, terwijl het dat normaal gesproken wel doet. Ook moesten geïnteresseerden hun sollicitatie op papier zetten, waar dat doorgaans ook online kan. "Hierdoor reageerden er geen of maar weinig sollicitanten die een werkvergunning voor onbepaalde tijd hebben."

Apple maakte gebruik van een federaal programma waarmee asielzoekers via hun werkgever een verblijfsvergunning kunnen krijgen. Met dat vooruitzicht is de kans dat ze vertrekken naar een andere werkgever een stuk kleiner. Ook zijn de loonkosten van immigranten vaak lager.

Compensatie

Het ministerie treft hiermee naar eigen zeggen de grootste schikking ooit voor discriminatie van Amerikaanse staatsburgers op de arbeidsmarkt. De techgigant belooft beterschap. Het grootste deel van het schikkingsbedrag - 18,25 miljoen dollar - gaat naar een fonds dat slachtoffers compenseert.

De 25 miljoen dollar is overigens een schamel bedrag voor het techbedrijf, dat zijn gebroken boekjaar in september afsloot met een jaaromzet van 383 miljard dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl