NOS Nieuws

Voorstel De Jonge: huren nieuwbouw middensegment 10 procent hoger

Projectontwikkelaars en bouwers die de komende twee jaar huizen bouwen in het middensegment mogen de komende tien jaar 10 procent meer huur gaan vragen. Dat was 5 procent.

Demissionair minister De Jonge past op dit punt zijn wetsvoorstel voor huurregulering aan, de Wet Betaalbare Huur. De maximale huurprijs voor de middenhuur gaat dan van 1123 euro naar maximaal 1235 euro.

Ontwikkelaars krijgen ook een gunstiger puntensysteem waardoor zij meer huur mogen vragen als ze hun pand hebben verduurzaamd of op andere manieren hebben verbeterd.

Het wetsvoorstel ligt nu voor advies bij de Raad van State, maar De Jonge wil daar niet op wachten met zijn wijzigingen. Hij wil de sector zo snel mogelijk duidelijkheid geven zodat zij doorgaan met investeren en het bouwen van woningen.

1 januari niet meer haalbaar

De Jonge wilde de wet op 1 januari laten ingaan, maar dat is niet meer haalbaar. De (nieuwe) Tweede Kamer en de Eerste Kamer moeten er nog over besluiten. Ook de huurcommissie en andere uitvoerende partijen hebben meer tijd nodig.

De streefdatum is nu 1 juli 2024. Alles is ook afhankelijk van de uitslag van de verkiezingen op 22 november, omdat de wet niet bij alle politieke partijen goed valt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl