Alejo-Vidal Quadras op een foto uit 2016
NOS NieuwsAangepast

Prominente Spaanse politicus neergeschoten, op dag van gevoelige politieke deal

In Madrid is de prominente politicus Alejo-Vidal Quadras op straat neergeschoten, melden Spaanse media. De voormalige leider en medeoprichter van de populistisch-rechtse partij Vox zou zijn geraakt in zijn gezicht. De 78-jarige politicus is opgenomen in het ziekenhuis.

Volgens de politie was hij bij bewustzijn toen hij naar het ziekenhuis werd gebracht. Het ziekenhuis waarin Quadras ligt meldt dat hij niet in levensgevaar is. Zijn kaak is gebroken.

Waarom Quadras werd neergeschoten is nog niet duidelijk. De politie doet onderzoek en heeft nog niemand opgepakt.

Duo op zwarte motor

Agenten zijn op zoek naar twee mensen op een zwarte Yamaha-motor. De vermoedelijke schutter droeg volgens omstanders een spijkerbroek en donkere jas. Ook had hij een zwarte motorhelm op. Quadras werd beschoten op het moment dat hij zijn auto probeerde te starten. Vervolgens is de schutter weer op de motor gestapt en ging het tweetal ervandoor.

Quadras was van 2004 tot 2007 de vicepresident van het Europees Parlement. In de jaren 90 was hij de president van de Catalaanse afdeling van de christendemocratische Partido Popular. In 2014 stapte hij over naar de nieuwe partij Vox.

Amnestie voor separatisten

Quadras is neergeschoten op de dag dat de Spaanse regering een akkoord heeft gesloten met Catalaanse separatisten. De partij van separatistenleider Puigdemont steunt premier Sánchez bij het vormen van een nieuwe regering in ruil voor amnestie.

Quadras is fel tegen deze deal. "Onze natie houdt op te bestaan als liberale democratie en wordt een totalitaire tirannie", zei hij op X vlak voordat hij werd neergeschoten.

Iraans verzet

Mogelijk houdt de aanslag verband met Quadras' banden met de Iraanse oppositie, meldt de Spaanse radiozender SER. Bronnen bij de politie zeggen dat het slachtoffer dit zelf heeft gezegd tegen agenten.

De politicus is een uitgesproken criticus van het islamitische regime in Teheran. "Ik kan met trots zeggen dat ik behoor tot de geweldige familie van het Iraans Verzet", zei hij halverwege september op een conferentie in Brussel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl