NOS Nieuws

Wekdienst 9/11: Top over humanitaire hulp Gaza • Herdenkingen Kristallnacht

Goedemorgen! Vandaag vindt er in Frankrijk een top over humanitaire hulp voor de Gazastrook plaats. En op verschillende plaatsen in Nederland wordt de Kristallnacht herdacht.

Eerst het weer. Vanmorgen trekt de laatste regen naar Duitsland weg waarna het meerdere uren droog is. Vanmiddag volgen nieuwe buien vanuit het westen. Het wordt 11 graden. Bij een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind wordt het 10 of 11 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je de verkeersinformatie en hier zie je waar er aan het spoor wordt gewerkt.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Frankrijk houdt een top over humanitaire hulp voor de Gazastrook. Ongeveer tachtig landen en organisaties zijn uitgenodigd, waaronder de Palestijnse Autoriteit. Israël is niet uitgenodigd.
  • Op verschillende plaatsen in het land wordt de Kristallnacht herdacht, de uitbarsting van geweld tegen Joden in nazi-Duitsland in de nacht van 9 op 10 november 1938.
  • Pegida-voorman Edwin Wagensveld staat terecht bij de rechtbank in Den Haag. Hij wordt vervolgd voor groepsbelediging, omdat hij eerder dit jaar een koran verscheurde.
  • Ajax ontvangt om 18.45 uur Brighton & Hove Albion in de Europa League. De Amsterdamse club verloor twee weken geleden met 2-0 van de Engelse ploeg. AZ gaat in de Conference League op bezoek bij Aston Villa, dat eind oktober nog met 4-1 te sterk was voor de club uit Alkmaar. Het duel begint om 21.00 uur.

Wat heb je gemist?

Technisch is het waarschijnlijk mogelijk om Nederland tot 3 meter zeespiegelstijging te blijven beschermen tegen overstromingen. Daarbij moet worden gedacht aan meer zand opspuiten en steeds zwaardere dijken, staat in een vandaag verschenen rapport in opdracht van de Deltacommissaris en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het zal niet probleemloos gaan. Om 3 meter zeespiegelstijging op te vangen, moeten sommige dijken wel 90 meter breder worden gemaakt, zegt Jos van Alphen, strategisch adviseur van de Deltacommissaris. Dat past niet overal met de bestaande bebouwing.

Bij één meter zeespiegelstijging moet volgens het rapport in Nederland al 2100 kilometer aan waterkeringen worden versterkt. Er zal jaarlijks bovendien tot vier keer zo veel zand moeten worden opgespoten. Het winbare zand op de Noordzee wordt dan een beperkende factor. "We hebben veel meer zand nodig", zegt Van Alphen. "En dus ook strakkere regie op het ruimtegebruik in de Noordzee."

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Oktober was niet alleen de warmste maar ook de natste maand ooit gemeten. De Starnmeerpolder in Noord-Holland ligt 4 meter onder NAP. Samen met het waterschap zet boer Joris de Boer alles op alles om het water af te voeren zodat zijn oogst niet mislukt.

De Boer ziet zijn gewassen verzuipen:

Boer ziet gewassen verzuipen in de polder, waar veel te veel regen valt

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl