Anya Niewierra in de uitzending van EenVandaag
NOS Nieuws

Anya Niewierra wint NS Publieksprijs met haar boek De Camino

Schrijver Anya Niewierra is de winnaar van de NS Publieksprijs. Haar boek De Camino kreeg 34 procent van de 106.914 uitgebrachte stemmen. "Ik ben vereerd, ontroerd ook, maar bovenal ontzettend dankbaar", reageert Niewierra tegenover de organisatie van de prijs.

De 59-jarige Niewierra heeft naast haar werk als auteur een voltijdbaan. Ze is directeur van het VVV Zuid-Limburg. In de uitzending van EenVandaag, waar de uitslag werd bekendgemaakt, bedankte ze haar uitgever en echtgenoot. "Die hebben mij veel uit handen genomen, die eer moet ik ze geven."

Fraude bij vorige editie

Vorig jaar werd de prijs niet uitgereikt omdat er volgens de organisatie op grote schaal stemfraude was gepleegd. Ditmaal was een reeks maatregelen getroffen om een nieuw fiasco te voorkomen.

In tegenstelling tot vorige edities konden lezers nu alleen op een van de zes best verkochte boeken stemmen. De andere nominaties waren Alter Ego van Esther Verhoef, Het Koninklijk Huis van Herman Koch, Koraalrif van Suzanne Vermeer, Wat Stilte Wil van Arthur Japin en Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold van Israel van Dorsten.

Niewierra krijgt als winnaar van de prijs 7500 euro. Ook ontvangt ze een sculptuur van kunstenaar Jeroen Henneman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl