Partijen reageren verschillend op de doorrekening van de verkiezingsprogramma's door het Centraal Planbureau. Daarbij benadrukken ze vrijwel allemaal de punten waarin zij er relatief goed vanaf komen. En partijen die aan de doorrekening hebben deelgenomen, leveren kritiek op de partijen die niet hebben meegedaan.
VVD-lijsttrekker Yesilgöz noemt het 'goed' dat acht partijen hun keuzes hebben laten doorrekenen. Zij onderstreept dat de VVD investeert om de vaste lasten te laten dalen: "Ook zorgen we ervoor dat we ons land veiliger maken door te investeren in politie en defensie."
D66-voorman Jetten vindt het teleurstellend dat "virtueel de helft van de zetels in de peilingen" het programma niet heeft laten doorrekenen. Hij wijst er onder meer op dat zijn partij fors investeert in onderwijs en dat zijn partij kinderarmoede meer dan halveert.
Dezelfde meetlat
GroenLinks-PvdA-fractievoorzitter Klaver zegt dat hij net als sommige anderen aanmerkingen heeft op de manier waarop het CPB werkt. "Maar het is toch belangrijk om de plannen door te laten rekenen. Want iedereen wordt langs dezelfde meetlat gelegd." Hij benadrukt dat GroenLinks-PvdA de klimaatambities haalt en tegelijk de bestaanszekerheid versterkt en roept NSC-leider Omtzigt op alsnog berekeningen te laten maken.
Maar NSC is niet van plan zelf nog met een nader financieel lijstje te komen, laat kandidaat-Kamerlid Van Hijum desgevraagd weten. De partij is wel bereid antwoord te geven op specifieke vragen.
CDA: duidelijkheid na discussie 'gratis bier'
Ook CDA-Kamerlid Van den Brink benadrukt dat de kiezers nu duidelijkheid hebben hoe zijn partij de rekening betaalt en welke investeringen het CDA doet. "Ook na de hele eerdere discussie over 'gratis bier' geven wij die duidelijkheid wel."
Hij wijst er onder meer op dat het CDA gezinnen meer bestaanszekerheid geeft en dat de partij fors in de regio investeert. De christendemocraten willen het minimumloon laten stijgen met de inflatie en niet extra, zoals veel andere partijen wel voorstellen.
ChristenUnie-Kamerlid Grinwis onderstreept dat bij zijn partij de armoede in Nederland het meeste daalt. "En de kosten voor arbeid bij bedrijven stijgen bij de ChristenUnie minder snel dan als we niks zouden doen."
Volt: ander sociaal-fiscaal stelsel
Volt wil een radicale versimpeling van het sociaal-fiscale stelsel. "Dit laat zien dat die stelselwijziging kan en positieve effecten heeft op alle inkomensgroepen", zegt lijsttrekker Dassen.
SGP-kandidaat Flach wijst erop dat zijn partij onder meer extra geld uittrekt voor gezinnen en eenverdieners, bijvoorbeeld door kindregelingen af te schaffen en te vervangen door een "kinderbijdrage". "Daardoor dalen de armoede en de kloof tussen een- en tweeverdieners."
JA21-voorman Eerdmans benadrukt dat alle werkende Nederlanders er met de voorstellen van de partij op vooruit gaan. JA21 is volgens de berekeningen van het CPB de enige deelnemer aan de verkiezingen waarbij de armoede toeneemt. De partij bekijkt nog of op dat punt de plannen kunnen worden bijgesteld.