De Franse skiër Alexis Pinturault
NOS Sport

Na Zweden en Zwitserland nu ook Frankrijk kandidaat voor Winterspelen 2030

Frankrijk wil de Olympische Winterspelen van 2030 organiseren. Het land heeft zich dinsdag officieel gemeld als kandidaat en draagt de Franse Alpen voor als locatie voor het sportevenement. Naast Frankrijk hadden ook Zwitserland en Zweden zich al gemeld als kandidaat. De beslissing valt in juli 2024.

Eerder trok het Japanse Sapporo zijn kandidatuur in wegens vermeende omkoopschandalen rond de Spelen van Tokio, in 2020. Er zou te weinig steun onder de bevolking zijn.

Verduurzaming

Frankrijk wil voornamelijk gebruikmaken van bestaande infrastructuur in de regio tussen Nice en Haute-Savoie. Het gebruiken van bestaande sportlocaties past bij de ambities van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) op het gebied van verduurzaming. David Lappartient, voorzitter van het Franse Olympisch Comité, denkt dat Frankrijk minder dan 1,6 miljard euro zal uitgeven voor de organisatie van de Winterspelen.

"De wereld is aan het veranderen en wij moeten ook veranderen", zegt Lappartient. "Net als met de Spelen van Parijs van komende zomer zijn we op zoek naar duurzame oplossingen, die de veranderende wereld weerspiegelen."

De laatste keer dat Frankrijk de Winterspelen organiseerde was in 1992, in Albertville. Ook in 1924 (Chamonix) en 1968 (Grenoble) was Frankrijk gastland.

De eerstvolgende Winterspelen worden in 2026 gehouden in Milaan en Cortina d'Ampezzo (Italië).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl